MMF o aranžmanu s Srbijom u januaru

Bord direktora MMF-a odložio je odlučivanje o novom aranžmanu sa Srbijom za sredinu januara sledeće godine, izjavio je guverner NBS Radovan Jelašić.

Izvor: Beta

Petak, 12.12.2008.

13:03

Default images

"Došlo je do tehničkog odlaganja sednice Borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda, koja je bila najavljivana za 19. decembar, a na kojoj je trebalo da bude ododbren aranžman sa Srbijom", rekao je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

MMF je sa Srbijom sredinom novembra dogovorio aranžman iz predostrožnosti, kojim je predviđeno povlačenje oko 520 miliona dolara u slučaju da Srbiji zatreba finansijska podrška te međunarodne finansijske institucije.

Jelašić je naglasio da je uslov MMF-a za odobravanje tog aranžmana potpisivanje dva memoranduma između NBS i Vlade Srbije.

"Do sredine januara NBS i Vlada treba da potpišu memorandume o odgovornosti u ostvarivanju ciljane inflacije u 2009. godini od osam odsto, sa mogućim odstupanjem plus-munus dva odsto, kao i memorandum o stabilnosti finansijskog sektora", rekao je guverner.

U memorandum koji će se odnositi na inflaciju treba da se vidi, prema njegovim rečima, u kojoj meri će Vlada preuzeti odgovornost za cene koje su pod kontrolom države.

"To, praktično, znači da sve cene koje su pod kontrolom države, kao što su cene električne energije, naftnih derivata, komunalnih usluga i osnovnih životnih namirnica, iduće godine kumulativno ne bi smele da budu povećane više od oko 13 odsto", istakao je guverener NBS.

Jelašić je dodao da je jako važno da privreda, ali i građani, unapred znaju šta će se dešavati sa tim cenama, kako bi planirali svoje troškove.

"Povećanja kontrolisanih cena već su indirektno ugrađena u budžet za 2009. godinu, ali je dobro da se preciziraju i memorandumom između centralne banke i Vlade", rekao je on.

Drugi memorandum, u vezi sa finansijskim sektorom, treba da predvidi odgovornost NBS i Vlade u slučaju da stabilnost tog sektora bude narušena nepredviđenim okolnostima.

Jelašić je naglasio da je ukupan finansijski sektor u Srbiji stabilan, što se mora dodatno učvrstiti i potpisivanjem tog memoranduma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: