Nastavak pregovora Srbije i Rusije

Pregovori Srbije i Rusije o energetskom sporazumu nastavljaju se danas u Beogradu, a tema razgovora biće samo prodaja NIS-a, kaže Dušan Bajatović.

Izvor: B92

Petak, 12.12.2008.

10:30

Default images

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatrović objasnio je da će se danas pregovarati samo o naftnom aranžmanu, pošto je gasni deo aranžmana koji se odnosi na gasovod Južni tok i podzemno skladište Banatski dvor, već ispregovaran.

U ime ruske strane, na sastanku biće ovlašćeni pregovarači "Gaspromnjefta", ćerke firme "Gasproma, preneo je on, dodajući da će šef srpskog tima, prema informacijama koje on ima, biti premijer Mirko Cvetković.

Vlada Srbije juče je donela odluku da nastavi pregovore sa Ruskom Federacijom o finalizaciji energetskog aranžmana i na sopstveni zahtev razrešila ministra ekonomije Mlađana Dinkića iz Radne grupe za vođenje pregovora sa "Gaspromom", kao i još tri člana tog tima.

Razrešeni su državni sekretar u Ministarstvu finansija Nebojša Ćirić, izvršni direktor Agencije za privatizaciju Branislav Zec i Milenko Ristivojević iz Ministarstva finansija, navedeno je u saopštenju.

Dinkić je posle jučerašnje sednice vlade saopštio da se sa svojim timom povukao iz Radne grupe, jer je vlada na sednici odbila predlog pregovaračkog tima da se u daljem toku pregovora insistira na istovremenom potpisivanju sva tri obavezujuća ugovora - za NIS, gasovod Južni tok i skladište Banatski Dvor. Ministar Dinkić je naveo da je, istovremeno, 11 članova vlade (dva su bila uzdržana) odbilo i alternativni predlog Ministarstva ekonomije da se u slučaju potpisivanja ugovora samo za NIS, insistira na tome da se "Gaspromu" odmah prenese u vlasništvo 25 odsto akcija NIS-a, uz zadržavanje većinskih upravljačkih prava u rukama Srbije.

Preostalih 26 odsto akcija bilo bi preneto tek posle potpisivanja obavezujućeg ugovora o izgradnji gasovoda, dakle za dve godine, saopštio je Dinkić i istakao da njegov tim smatra da bi "samo u tom slučaju Srbija osigurala jedinstveni paket koji proizlazi iz energetskog sporazuma".

On je preneo da "Rusi danas prihvataju da potpišu samo jedan obavezujući ugovor", odnosno da "ruska strana želi NIS odmah, ali ne želi da potpiše obavezujući ugovor kojom se Srbiji garantuje izgradnja magistralnog gasovoda, zbog koga je uostalom i potpisan čitav energetski sporazum".

Dokument o celom toku pregovora o naftno-gasnom sporazumu sa Rusijom dostavljen je na pisarnicu parlamenta, kako bi poslanici imali dobar uvid u to da li se pregovarački proces oslanjao na ono što je u skupštini ratifikovano, izjavila je juče šef poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić, ne navodeći ko je dokument uputio parlamentu.

Ona je ocenila da sporazum ne bi trebalo da ugrozi Vladu Srbije, jer postoji dovoljna većima koja će i "nepovoljniji sporazum od onoga koji je ratifikovan u skupštini, podržati".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: