Ikea od sledeće godine u Srbiji?

Najveći svetski proizvođač nameštaja Ikea mogao bi iduće godine da se pojavi na srpskom tržištu, najavio je ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2008.

14:17

Default images

On je objasnio da je taj "moguć" i "realan" posao povezan sa strateškim partnerstvom firme Ikea i Simpa iz Vranja, kao i da je optimista kada je reč o mogućnosti da se Ikea na srpskom tržištu pojavi iduće godine i dodao da bi taj posao bio veoma značajan za Srbiju, koja je veliki izvoznik drvene građe.

"Naša je želja da tu drvnu građu preradimo u poluproizvode i proizvode i tako ostvarimo neku zaradu. Pored toga, posao sa Ikeom je značajan i zbog zbog mogućnosti zapošljavanja stanovnika slabo razvijenog juga Srbije", objasnio je Milosavljević.

Ranije najavljeno otvaranje trgovinskih lanaca iz Turske i Španije u Srbiji zamrznuto je zbog krize u ekonomijama tih zemalja, dodao je on i najavio dolazak hrvatskog trgovinskog lanca Pevec, kao i otvaranje Femili marketa u objektima nekadašnjih Robnih kuća Beograd.

Ministarstvo trgovine je ove nedelje predalo na javnu raspravu novi Zakon o zaštiti konkurencije, koji bi trebalo da reguliše pravila igre u oblasti trgovine i, kako je potvrdio Milosavljević, "da konačno stavi tačku na sve priče o monopolu i oligopolu u Srbiji".

Po novom zakonu, o kojem bi parlament trebalo da glasa u prvom kvartalu iduće godine, Komisija za zaštitu konkurencije imaće jasne nadležnosti i instrumente za efikasniji rad, što znači da će moći da izriče kazne. Drugi nivo odlučivanja biće Viši trgovinski sud, rekao je Milosavljević.

Upitan zbog čega je nedavno pozvao građane na štednju dok se u Evropi i SAD, uprkos velikoj krizi, podstiče potrošnja, Milosavljević je odgovori da je takav komentar dao motivisan informacijama da su trgovci bele tehnike dnevno i po nekoliko puta menjali cene proizvoda, reagujući na promenu kursa i pad vrednosti dinara u odnosu na evro.

"Moja poruka građanima je bila da sačekaju sa kupovinama dok se kurs ne stabilizuje, kako ne bi plaćali za robu više nego što moraju. Sada se kurs stabilizovao i siguran sam da su trgovci profitirali na strahu građana od skoka cena", rekao je Milosavljević.

On smatra da su koreni krize u Srbiji različiti nego u razvijenim ekonomijama gde se, usled obilja robe na tržištu, pojavio manjak tražnje. "Srbija mora da prištedi da bi sačuvala svoje resurse i mora da štedi na svim nivoima, od državnog do nivoa domaćinstava", poručio je Milosavljević.
"Potrošnja u Srbiji je mnogo veća nego što su realne ekonomske mogućnosti i države, ali i prosečnog građanina", podsetio je Milosavljević i dodao da "moramo da počnemo konačno da se prostiremo koliki nam je i guber".

Povodom povećanja akciza na duvan, kafu, naftne derivate i pivo, Milosavljević je rekao da se država za tu meru opredelila pošto je to bio "jedini prostor gde se moglo prikupiti dodatnih 60 milijardi dinara za povećanje penzija iduće godine".

"Što se tiče cigareta, cene su ovde među najnižim u Evropi i tu je postojao prostor za povećanje, tim pre što pušače treba destimulisati. Slično mišljenje imam i kad je o alkoholu reč", napomenuo je Milosavljević.

On je, međutim, izrazio bojazan da bi povećanje akciza od 40 odsto na cenu kafe moglo dovesti do šverca te robe, pošto su cene kafe u okruženju znatno niže.

Kada je reč o ceni goriva, Milosavljević je rekao da će akcize na tu robu biti povećane, kako bi se amortizovale velike i očekivane oscilacije cene te robe na svetskom tržištu.

Ministar trgovine je ocenio da je budžet Srbije za narednu godinu bilo teško projektovati i dodao da on nije zadovoljan sredstvima namenjenim njegovom ministarstvu.

"Zakinuti smo kada je reč o subvencionisanju segmenta zaštite potrošača. Tim asocijacijama kojih je šezdesetak u Srbiji potrebna je podrška znatno veća od četiri miliona dinara, koliko nam je namenjeno iz budžeta", rekao je Milosavljević.

On je zaključio da će projekat brendiranja Srbije, zbog nedostatka para, privremeno biti obustavljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: