“Nema dužeg roka za privatizaciju“

Produžetka roka za privatizaciju neće biti i da će na vreme biti raspisani javni pozivi za prodaju preostalih preduzeća, kaže Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2008.

17:36

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je naveo da je zakonska obaveza Agencije za privatizaciju da se raspiše samo javni poziv za prodaju preostalih preduzeća do kraja godine, ali ne i da se okonča sam proces privatizacije.

On je rekao da očekuje da aukcije budu organizovane sve do proleća 2009, ali i da se ostale tenderske prodaje firmi obavljaju tokom cele iduće godine. Dinkić je objasnio da će za sva ostala preduzeća za koja ne budu pokrenuta privatizacija biti otvoren stečaj, ali i da će za zaposlene u tim firmama biti obezbeđen socijalni program i povezivanje staža.

Ministar je napomenuo da je do sada učinjeno sve da firme koje imaju zainteresovane kupce budu na prodaji, dodajući da su uvedeni i modeli traženja strateškog partnera i prodaja imovine. On je istakao da postoji dosta firmi koje su nelikvidne i koje imaju mali broj zaposlenih, kao i da će te firme, najverovatnije, biti likvidirane (već pokrenuta likvidacija u 32 firme).

Ministar je naveo i da je za 120 firmi, čiji su osnivači preduzeća u drugim bivšim jugoslovenskim republikama, propisana posebna procedura, odnosno doneta Uredba po kojoj su te firme u obavezi da se do kraja februara 2009. godine sporazumno urede pravno-imovinski odnose sa osnivačima.

Dinkić je naveo da je u dosadašnjem toku privatizacije, od 2001. godine do sada, privatizovano 1.796 preduzeća i ostvaren prihod od 2,8 milijardi evra i precizirao da je od te ukupne sume, na tenderima i aukcijama prihodovano 2,3 milijardi evra, kao i da je ukupan iznos investicija ugovoren privatizacijom dostigao 1,4 milijarde evra.

Ministar je odgovorio da će u narednom periodu, imajući u vidu nisku cenu akcija na berzi, biti doneta odluka o tome da li će akcije iz Privatizacionog registra, od čije će se prodaje novac podeliti građanima biti iznete na prodaju.

Kada je reč o Akcijskom fondu, Dinkić je istakao da je taj fond sve do sredine septembra uspešno prodavao "pakete" na berzi i tako ostvario prihod od 6,3 milijardi dinara od početka godine. On je dodao da ta institucija, prema zakonu, ne može da proda akcije ispod cene po kojoj je obavljena prodaja "paketa" sadašnjim većinskim vlasnicima preduzeća.

Prema navodima ministra, do kraja godine raspisaće se još četiri tendera i 73 javnih poziva za aukcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: