Đilas u Moskvi o metrou i mostovima

Gradonačelnici Beograda i Moskve, Dragan Đilas i Jurij Lužkov, su se založili za jačanje saradnje dva grada, posebno u izgradnji metroa i mostova u Beogradu.

Izvor: Beta

Sreda, 10.12.2008.

19:24

Default images

Prvi čovek Beograda je rekao Lužkovu da Beograd vidi mogućnost za dobru saradnju Beograda i Moskve, kao što su izgradnja metroa i mostova, a Lužkov je naveo da je glavni grad Rusije "sa velikim zadovoljstvom spreman za saradnju i za učešće u velikim investcionim projektima".

Lužkov je naveo da postoje ozbiljne mogućnosti za projektovanje i izgradnju mostova, i da moskovski stručnjaci imaju velikog iskustva i različita rešenja za izgradnju metroa, te da to treba da bude predmet daljih razgovora, kako bi se našlo najekonomičnije i najefikasnije rešenje.

Đilas je kazao da i Beograd oseća posledice svetske ekonomske krize, ali da da su gradske vlasti čvrste u odluci da ne dozvole da grad "ponovo stoji u mestu", kao u vreme ratova i sankcija. "Osnovna ideja je da se stvari koje sjajno funkcionisu u Moskvi koja se veoma razvila, primene i kod nas, i da uspostavimo neke velike investicione projekte, kao što su metro ili mostovi", kazao je Đilas.

"Dogovorili smo se da razvijamo saradnju i sa njihovim stručnjacima kako bi što pre došli do rešenja za izgradnju metroa i načina njegovog finansiranja", rekao je on i dodao da je jedini način da Beograd dobije metro "neki međudržavni sporazum i učešće obe države" u tom projektu koji je, kako smatra, najvažniji za Srbiju.

Đilas je naveo i da je ruska strana zainteresovana za nabavku određenih proizvoda iz Srbije za svoje gradske rezerve, što se prvenstveno odnosi na prehrambene proizvode."Budžet grada Moskve iznosi 54 milijarde dolara što jasno govori kolika je mogućnost za razvoj, ne samo Beograda, već i čitave Srbije", kaže on.

Gradonačelnik Beograda je dodao i da je sa Lužkovim razgovarao i o potencijalnoj nabavci vozila za GSP, jer grad Beograd namerava da sledeće godine kupi nove trolejbuse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: