Pančevačka Petrohemija u paketu?

Cena za 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije ostaće 400 miliona evra, ali narednih dana ruski pregovarački tim dobiće novu ponudu Srbije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.10.2008.

10:17

Default images

Kako je objašnjeno u vrhu srpske radne grupe, Rusima će se ponuditi da za 4,4 odsto akcija zaposlenih u NIS i 15 odsto akcija građana Srbije plate 440 miliona evra, ali i pančevačka Petrohemija za 200 miliona evra. Uz to, biće zatražen i zajam od Gasrpom banke od pola milijarde evra.

Ove vrednosti utvrđene su na osnovu procene tržišne vrednosti NIS, koju je uradio “Dilojt i Tuš“. Procena po kojoj NIS vredi 2,2 milijarde evra, formalno je rađena samo zbog besplatnih akcija za građane.

“Ruskoj strani biće ponuđeno i da preuzmu pančevačku “Petrohemiju” u paketu za 200 miliona evra, kao i da “Gasprom” banka odobri Srbiji kredit od 500 miliona evra za infrastrukturne projekte i to sa kamatom nižom od tržišne”, navodi izvor.

Prema računici naših pregovarača, ako bi Rusi pristali na ovaj dogovor, Srbija bi mogla da računa na to da nije oštećena u privatizaciji 51 odsto NIS. Samo na kamatama kod kredita Gasprom banke moglo bi da se uštedi 200 do 300 miliona evra, dok bi u slučaju “Petrohemije” ušteda bila i više od 100 miliona evra.

Kada se uračunaju i akcije za zaposlene i građane, od Rusa bi moglo da se “ušićari” i do 700 miliona evra.

Pošto se ne zna kako će Rusi reagovati na ovaj predlog, stručnjaci kažu da najveću šansu za “prolaz” ima priča oko “Petrohemije”. Naime, već duže se pregovara da konverzijom dugova NIS postane vlasnik 53 odsto imovine “Petrohemije”. A, posle potpisivanja kupoprodajnog ugovora za NIS, “Petrohemija” bi mogla da postane vlasništvo “Gaspromnjefta”.

Najneizvesnija je ponuda vezana za otkup akcija, jer su male šanse da Rusi pristanu da 20 odsto NIS plate isto kao i za 51 odsto, koliko je određeno energetskim sporazumom.
Prema oceni energetičara, posao oko “Petrohemije” je i tehnički i ekonomski opravdan, jer većina petrohemijskih kompleksa u svetu u vlasništvu je naftnih kompanija. Prednost Pančeva je što su i rafinerija i “Petrohemija” na istoj lokaciji.

Dinkić: Pregovara se o ceni akcija

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić potvrdio je da se sa ruskim "Gaspromnjeftom" pregovara o ceni besplatnih akcija koju će ponuditi građanima i zaposlenima u Naftnoj industriji Srbije.

"Ta cena nije ona koju smo pročitali u novinama, već je viša", kazao je Dinkić, dodajući da će prve akcije kojim će se trgovati na Beogradskoj berzi biti akcije NIS-a.

"Do kraja godine planiramo da potpišemo sporazum sa 'Gaspromom', a šest meseci posle toga građani će moći da akcije iznesu na berzu", kazao je Dinkić.

Potpredsednik srpske vlade je kazao da će do kraja godine biti registrovani svi građani koji su stekli pravo na besplatne akcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: