Obezbeđen novac za Koridor 10

Evropska investiciona banka (EIB) daće kredit od 540 miliona evra za izgradnju deonice "Evropskog koridora 10".

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2008.

18:05

Default images

Za izgradnju deonice Koridora 10 zatvorena je celokupna finansijska konstrukcija, a očekuje se da predlog Nacionalnog plana izgradnje putne i železničke infrastrukture Srbije bude usvojen na sednici Vlade Srbije, saopšteno je posle sastanka potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića i direktora Sektora za zajmove za jugoistočnu Evropu EIB Dominika Kurbena.

Od ukupnog iznosa kredita EIB, 240 miliona evra biće za finansiranje deonice Leskovac - Preševo, a 300 miliona evra za izgradnju deonice Niš - Dimitrovgrad. Očekuje se da će zajam biti odobren na 25 godina sa počekom pet do sedam godina i kamatom u visini Eurolibora plus 0,2 odsto.

U saopštenju se dodaje da će EIB finansirati izgradnju putnih deonica na Koridoru 10 u koordinaciji sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Ranije je dogovoreno da prva tranša zajma Svetske banke za Koridor 10 bude oko 400 miliona dolara.

Sa šefom kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmonom Grejom i timovima tehničke misije za saobraćaj Svetske banke, postignut je dogovor da 250 miliona dolara bude namenjeno za izgradnju deonice Leskovac - Preševo, a ostatak za deonicu Niš - Dimitrovgrad.

Preporuka Svetske banke je da odmah bude pokrenuta procedura za pretkvalifikacione tendere za izbor izvođača, kako bi radovi mogli da počnu sledeće građevinske sezone, do kada bi trebalo da bude završen proces odobravanja tih zajmova. Sredstva za izgradnju Koridora 10 biće na raspolaganju izvođačima radova od 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: