Za RTB Bor 11 zainteresovanih

Ukupno jedanaest svetskih kompanija zainteresovano je da bude strateški partner Srbije u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor".

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 01.10.2008.

13:42

Default images

Na ovom spisku nalazi se još i kompanija "A-tek", koja je u startu diskvalifikovana iz dalje trke za RTB "Bor", zbog toga što na prethodnom tenderu nije ispunila obaveze kupoprodajnog ugovora i isplatila cenu u roku.

Odziv na ovom pretkvalifikacionom, neobavezujućem tenderu je dobar, a koja će od ovih kompanija postati srpski partner utvrdiće se na novom tenderu, za koji se očekuje da će biti raspisan u naredne dve nedelje.

U Agenciji za privatizaciju nisu mogli da potvrde kog dana će biti upućen novi javni poziv. A, šta će tim tenderom konkretno biti ponuđeno i zahtevano, tek treba da se utvrdi. Naime, upravo na osnovu pristiglih pisama investitora, država će utvrditi precizne uslove za slanje obavezujućih ponuda za strateško partnerstvo sa državom u RTB "Bor".

Pošto je u utorak istekao rok za dostavljanje takozvanih pisama o zainteresovanosti, čini se da je ova lista mogućih investitora konačna. Tokom dana stiglo je i pismo kanadske kompanije "Dandi prešs metals", koja je čekala "zadnji čas" da se prijavi.

Uz već pominjani švajcarski "Glenkor" i kiparski "Ist point" (u vlasništvu Zorana Drakulića), kanadski "Dandi", pisma o zainteresovanosti dostavilo je još devet firmi, među kojima je i "Rašn koper kompani". Reč je o firmi osnovanoj 2004. koja godišnje proizvodi oko pola miliona tona bakra (u RTB "Bor" je za 100 godina rudarenja iskopano oko četiri miliona tona crvenog metala), i koja ima nekoliko rudnika i topionica u Rusiji i Kazahstanu. Predsednik RBB je tridesetosmogodišnji Igor Altuškin, koji je, sa bogatstvom od 1,9 milijardi dolara, na 652. mestu liste najbogatijih ljudi sveta koju objavljuje američki časopis "Forbs".

Ova ruska kompanija, inače, tesno sarađuje sa kiparskom "Amalko grupom", čiji je predsednik srpski biznismen Milan Popović, koji je zajedno sa Zoranom Drakulićem većinski vlasnik "Valjaonice bakra" u Sevojnu. Tako da će, na predstojećem tenderu za strateško partnerstvo sa RTB "Bor", nastupiti u konzorcijumu. "Amalko" je, inače, baš kao i "Ist point" već učestvovao na prvom tenderu za prodaju RTB "Bor".

Takođe, nije još utvrđena struktura vlasništva u budućem zajedničkom preduzeću: koliki udeo će imati država Srbija, a koliki njen strateški partner. Izvesno je samo da će "partner" morati da preuzme komercijalne dugove RTB "Bor", i da će morati da investira u njegov razvoj.

Država se, inače, odlučila da za borsku kompaniju traži strateškog partnera tek nakon propadanja dva prethodna tendera i neozbiljnog ponašanja kupaca. Prvi put rumunski "Kuprom" nije isplatio 400 miliona dolara kupoprodajne cene, a sledeći put austrijski "A-tek" nije uplatio cenu od 466 miliona dolara.

Budući strateški partner RTB "Bor" biće u obavezi da vrati dugove borske kompanije inostranim poveriocima, koji se procenjuju na 134 miliona evra, kao i da investira oko 300 miliona dolara u obnovu rudarskih kapaciteta i izgradnju nove Topionice. Sa druge strane, država će u novu kompaniju, kao "miraz", uneti imovinu borskog Kombinata bakra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: