Monopol diktira cenu cementa

Cement u Srbiji najskuplji je u regionu, jer najveće kompanije imaju monopol i ponašaju se kartelski, tvrde predstavnici građevinskih firmi.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2008.

11:59

Default images

Cement u Srbiji skuplji je nego u zemljama u regionu, jer najveće cementare u Srbiji diktiraju cene, smatraju predstavnici srpskih građevinskih firmi. Prema rečima Dragana Kopčalića, vlasnika više građevinskih firmi, poput „Montere", „Rada" i „Trudbenika", najveći proizvođači cementa u Srbiji imaju monopol, što se odražava na cene.

„Cement u Srbiji je najskuplji u regionu, jer Holcim, Titan i Lafarž BFC imaju monopol i diktiraju cene. Reč je o najdrastičnijem obliku kartelskog udruživanja koji rezultira previsokim cenama cementa, što se, u krajnjoj liniji, odražava na cenu izgradnje i cenu stambenog kvadrata u Srbiji“, objašnjava Kopčalić i dodaje da kada dođe do rasta cena cementa, poskupljenje retko kada bude ispod deset procenata.

Prema Kopčalićevim rečima, te cementare su dovoljno jake i uticajne da samo svojom veličinom i količinom proizvodnje mogu da onemoguće svaki ozbiljniji pokušaj uvoza, jer ovde nema nijedne firme koja bi mogla da uvozi neke veće količine.

Dragan Kopčalić kaže da je cena cementa tek jedan od problema i da će ih u budućnosti biti još.

„Ono što je još opasnije je to što te kompanije polako preuzimaju i proizvodnju betona. Kada firme za proizvodnju betona bankrotiraju, cementare će preuzeti njihov posao, tako da će se srpsko građevinarstvo tek tada naći u velikoj opasnosti“, kaže Kopčalić.

Mileta Ivković, direktor komercijalnog sektora građevinske kompanije „Napred", kaže da je moguće da postoji neki oblik udruživanja cementara na tržištu, ali da to ipak nije znak da monopol postoji.
Da je u pitanju jedna firma ili dve, mogli bismo da kažemo da monopol postoji. Ovde je, ipak, reč o tri kompanije koje imaju relativno ujednačene cene. Kompanija Napred trenutno kupuje Titanov cement koji košta oko 83 evra po toni. Ranije smo kupovali cement od Lafarža, ali su oni, u međuvremenu, podigli cene, tako da smo odustali. Takođe, Lafaržove isporuke nisu bile ujednačenog kvaliteta, tako da je i to jedan od razlog što smo promenili dobavljača“, kaže Ivković.

Cene tone cementa u zemljama u okruženju su u proseku oko 90 evra, dok je u Srbiji ta cena uglavnom veća od 90 evra. Primera radi, cena džaka cementa od 50 kilograma u Srbiji košta od pet do osam evra, dok cena po džaku u zemljama u okruženju iznosi od četiri do sedam evra.

Branislav Grujić, predsednik građevniske kompanije PSP Farman, kaže da je sličan problem sa cenama cementa nedavno imala i Rusija, ali je država intervenisala i stvari koliko-toliko dovela u red.

„Tona cementa u Rusiji je donedavno bila najskuplja na svetu. Za tonu cementa u Rusiji je trebalo platiti preko 180 evra. Antimonopolska komisija pokrenula je proces i već dve godine država se sudi sa kompletnom cementnom industrijom, pokušavajući da taj monopol razbije. Zbog Olimpijade u Sočiju, vlada je izdala nalog o uvozu ogromnih količina cementa. Kada je taj uvoz počeo, cena je pala za više od dva puta, tako da tona sada košta 85 evra. Uprkos tome, cement je u poslednje vreme u Rusiji postao maltene berzanska roba, čija se cena jako često menja“, kaže Grujić i dodaje da je profit tih firmi pre oporezivanja iznosio od 39 do 40 odsto od obrta i da se zato Rusija sada snažno bori protiv monopola u toj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: