Ikea ulaže milijardu evra u Srbiju?

Čuveni švedski proizvođač nameštaja "Ikea" pregovara sa Srbijom o investiciji od 1,1 milijarde evra za fabriku u našoj zemlji, kaže premijer Mirko Cvetković.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2008.

11:04

Default images

Premijer Srbije Mirko Cvetković je izjavio da očekuje da zvaničnici "Ikee" u narednih nekoliko dana dođu na razgovore o detaljima o planiranoj investiciji. On, međutim, nije precizirao detalje pregovora.

Dolazak švedske Ikee u Srbiju najavljuje se već nekoliko godina, a mediji su pre skoro dve godine objavili da Ikea traži plac za izgradnju svog objekta.

Posle toga su usledile i najave tadašnjeg ministra u Vladi Srbije Predrag Bubalo da će Ikea otvoriti pet prodajnih cenatar u Srbiji. Posle razgovora Bubala i predsednika Srbije Borisa Tadića sa delegacijom te švedske kompanije u Beogradu, Ikei je poručeno da su im vrata za investiranje u Srbiju širom otvorena.

Interesovanje ove svetski poznate kompanije za Beograd i Srbiju ne iznenađuje. Još pre petnaestak godina Ikea je prepoznala mogućnosti ovog tržišta, pa je u Novim Banovcima otkupila i uknjižila oko 20 hektara oranica u nameri da na tom mestu gradi, a u međuvremenu je otvorila prodavnicu kod Hajata. Zbog poznatih dešavanja na Balkanu, Ikea je promenila poslovnu politiku i odustala od te namere.

Ikea je osnovana 1943. godine i za nešto više od 60 godina stekla je status najvećeg lanca robnih kuća za prodaju nameštaja na svetu. Kompanija ima više od 200 robnih kuća širom sveta u kojima radi više od 100.000 ljudi. Promet ovog koncerna neprestano raste, zahvaljujući dobroj strategiji koja podrazumeva široku ponudu proizvoda po niskim cenama, što privlači veliki broj kupaca. Poslednjih godina kompanija beleži ekspanziju u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: