Pad industrijske proizvodnje 4,4%

Industrijska proizvodnja u Srbiji, u avgustu je bila manja za 4,4 odsto nego u istom mesecu prošle godine, dok je u odnosu na prosek 2007. manja za 4,6 odsto.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2008.

08:21

Default images

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje imale su proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja duvanskih proizvoda, proizvodnja tekstilnih prediva i tkanina, proizvodnja metalnih proizvoda osim mašina i proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U periodu od januara do avgusta ove, u odnosu na isti period prošle godine, ostvaren je rast industrijske proizvodnje od 3,1 odsto. Sektor prerađivačke industrije je u avgustu, u odnosu na isti mesec prošle godine, zabeležio pad od 6,2 odsto, dok je sektor vađenje ruda i kamena ostvario rast od 2,1odsto, a sektor proizvodnje i distribucije električne energije, gasa i vode rast od dva odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama, u avgustu 2008, u odnosu na avgust prethodne godine, pokazuju da je nastao pad u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju - za 8,6 odsto i intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 5,9 odsto.

Rast je zabeležen kod trajnih proizvoda za široku potrošnju - za 1,9 odsto, kapitalnih proizvoda za 1,6 odsto i energije za 1,1 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u avgustu ove godine, u odnosu na avgust lane, beleži pad kod 18 oblasti (učešće u strukturi industrijske proizvodnje - 64 odsto) i rast kod 11 oblasti (učešće u strukturi industrijske proizvodnje - 36 odsto).

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za avgust 2008. godine, u odnosu na prosek 2007, za industriju ukupno pokazuje da je ostvaren rast od 1,2 odsto, a za prerađivačku industriju rast od 0,1 odsto, dok desezonirani indeks industrijske proizvodnje za avgust u odnosu na jul prošle godine pokazuje da je za industriju ukupno ostvaren pad proizvodnje od 3,3 odsto, a za prerađivačku industriju pad od 3,5 odsto.

Proizvodnja u malim preduzećima koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem prati se na uzorku od 342 izabrane jedinice iz sektora prerađivačke industrije, a u avgustu je tražene podatke dostavilo 135 preduzeća.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja je u avgustu u odnosu na prosek prošle godine, kod ukupne industrijske proizvodnje manja za 3,9 odsto, a kod prerađivačke industrije manja za 3,3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: