Stošić: Za "astru" se traži rešenje

Automobili "opel astra" neće se sklapati u kragujevačkoj fabrici automobila, kao što je bilo predviđeno, kaže direktor preduzeća "Zastava AGeM" Zoran Stošić.

Izvor: Beta

Utorak, 30.09.2008.

17:21

Default images

Dalja sudbina dogovorene saradnje biće poznata narednih nedelja, izjavio je on i podsetio da je Grupa "Zastava vozila" lane sa američkim proizvođačem automobila "Dženeral motorsom" potpisala ugovor o zajedničkoj saradnji.

"Dolaskom Fijata u Zastavu celokupna strategija se menja i u toku narednih nekoliko sedmica razjasniće se dalja realizacija tog ugovora", rekao je Stošić i dodao da nijedna od potpisnica ne odustaje od preuzetih obaveza. Stošić je rekao da "postoje odredjena rešenja", ali nije želeo da iznese detalje zbog, kako je rekao, toga što ona nisu razmotrena obostrano.

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji Zastave i GM-a potpisan je u julu prošle godine i njime je predviđen i bescarinski uvoz 8.300 vozila tipa "opel astra" do kraja ove godine.

Direktor GM-a za jugoistočnu Evropu Aldred Dankan rekao je tada da ugovor predviđa i sklapanje tog tipa automobila u pogonima kragujevačke fabrike koje je trebalo da počne u jesen ove godine.

Fijat, prema ranjim informacijama, nije zainteresovan da preuzme obaveze predviđene tim ugovorom, pa se sada traži novo rešenje. Kao jedno od mogućih je spominjano sklapanje "opel astre" u pogonima Zastave u Somboru, ali se od toga odustalo zbog smanjenih kapaciteta.

Iz istih razloga kao moguća varijanta je otpala i kragujevačka fabrika "21. oktobar" koja je ranije poslovala u okviru Zastave i koja proizvodi automobilske delove od plastike.

S druge strane, tvrdi se da je GM zainteresovan da se ugovor realizuje baš u Kragujevcu zbog obučene radne snage i zbog uverenja da će baš taj grad dobili status slobodne carinske zone.

Komercijalni direktor "Zastave AGeM" Dragan Stanković rekao je da je od 1. avgusta 2007. u Srbiji prodato oko šest hiljada "opel astri", pa je do kraja ove godine, prema ugovorenim obavezama, ostalo da se bez carine uveze i proda jos nešto više od dve hiljade automobila tog tipa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: