Ilić: Dali smo NIS za gasovod

Cena po kojoj NIS treba da bude prodat Rusima umanjena je za vrednost koju će Rusi uložiti u gradnju gasovoda kroz Srbiju, izjavio je Velimir Ilić.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2008.

10:06

Default images

Objašnjavajući da je Srbija dala NIS za gasovod, nekadašnji ministar za kapitalne investicije, pa za infrastrukturu u dve vlade Vojislava Koštunice rekao je da je presrećan što je potpisao energetski sporazum sa Rusijom.

"Naši stručnjaci su izračunali kolika je investicija potrebna za gradnju gasovoda - u prvoj fazi je potrebno uložiti dve milijarde evra. Mi smo rekli da nemamo sredstva za investicije tog tipa, a onda su Rusi rekli ‘dobro, mi ćemo finansirati, a vi ćete nas za to obeštetiti delom NIS-a’ ", rekao je Ilić i dodao da je radna grupa našla da je razlika koju bi Rusi trebalo da plate 400 miliona evra.

Na pitanje zašto nije sačuvan većinski udeo Srbije u NIS-u ili kontrolni paket u budućem zajedničkom preduzeću za izgradnju „Južnog toka", Ilić je odgovorio da (ministar ekonomije Mlađan) Dinkić hoće da mi prodamo po tržišnim uslovima, a da Rusi finansiraju svojim sredstvima jer mi nemamo pare.

"To neće niko da prihvati. Onda nema magistralnog gasovoda kroz Srbiju. Ići će kroz Rumuniju i Mađarsku kao što su Mađari i Rumuni tražili", istakao je Ilić.

Prema njegovim rečima, Vlada je odlučila da proda veći paket zato što je želela da Rusi uđu u investicije i to je bila cena magistralnog gasovoda.

"Jedini gas u Evropi imaju Rusi i bilo je uzmi ili ostavi. Naši stručnjaci su proračunali da magistralni gasovod donosi Srbiji godišnji prihod, što sad Mađari imaju od tranzita, 200 miliona evra".

Ilić je zapitao "da li je značajnije po 200 miliona evra profita u narednih 20 godina, ili naplatiti sada, a posle ne dobiti ništa? I još zapošljavamo hiljade ljudi na čitavom tom projektu. Zašto Dinkić, koji je i na ovaj projekat dao saglasnost, nije rekao ‘to nije dobar ugovor, ja ne dam saglasnost’ ".

Podsećajući da se Dinkićev potpis nalazi na tim papirima, on je dodao da mu smeta što "pojedini ministri, bez obzira u kojoj su vladi, sve napišu, usaglase, dogovore, ratifikuje parlament, sve se završi i onda se pojedinci stave iznad institucija države i sve to počnu da ruše".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: