EK: Pomoć Srbiji od 584 mil. evra

Evropska komisija odlučila je da izdvoji za Srbiju 584,4 miliona evra za podršku reformama i razvoju u periodu od 2008. do 2010. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.09.2008.

17:04

Default images

Novac je odobren u okviru programa predpristupne pomoći, u okviru kog je Evropska komisija usvojila plan za finansijsku pomoć zemaljama zapadnog Balkana i Turske u okviru Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) za period od 2008. do 2010. godine, u punom iznosu od 4,471 milijardi evra.

Sredstva su namenjana zemljama sa statusom kandidata ili poticenijalnim kandidatima, u cilju jačanja političkih i ekonomskih reformi i razvoja kako bi ostvarile svoju evropsku perspektivu, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

U okviru plana pomoći za period od 2008. do 2010, Evropska komisija je namenila Kosovu 359,1 miliona evra, Crnoj Gori 99,9 miliona evra, Bosni i Hercegovini 269,9 miliona evra, Hrvatskoj 451,4 miliona evra, Makedoniji 244,3 miliona i Albaniji 245,1 milion. Najviše sredstva dodeljeno je Turskoj, ukupno 1,758 milijardi evra.

Za Srbiju, Kosovo, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju pomoć je namenjena poboljšanju uprave i vladavine prava, ekonomskom i socijalnom razvoju, uskladjivanju zakona sa zakonodavstovm EU i jačanju kapaciteta za primenu zakona.

U slučaju Hrvatske pomoć je namenjena izgradnji institucija, prekograničnoj saradnji i pripremi zemlje za učešće u evropskim politikama povezivanja i ruralnog razvoja. Sredstva namenjena Makedoniji biće usmerena na izgradnju institucija i poboljšanje upravljanja i vladavine prava.

Turskoj će pomoć biti dodeljena za podršku stabilnosti institucija kao i za garantovanje osnovnih prava i sloboda, demokratije, vladavine prava, ljudskih prava i poštovanja i zaštite manjina i unapređenju dijaloga civilnog društva EU-Turska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: