Državna revizija nema uslove za rad

Državna revizorska institucija, iako formirana pre godinu dana, još ne može da obavlja svoj posao jer nema adekvatne uslove niti kadrove.

Izvor: B92

Subota, 27.09.2008.

16:01

Default images

Zadatak Državne revizorske institucije je kontrola trošenja para poreskih obveznika. To telo ima obavezu da obavi reviziju budžetskih sredstava, državnih fondova, poslovanja Narodne banke, ali i svih pravnih i privatnih lica koja koriste sredstva države.

Iako je osnovana pre godinu dana, ova institucija do sada međutim nije uradila ni jedan od poslova koji padaju pod njenu nadležnost.

“Odmah da vam kažem da nismo u mogućnosti da izvršimo revizijiu budžeta za 2007. jer nemamo prostor i nemamo dovoljno kadrova”, kaže predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović.

Državna revizorska institucija je tek pre nekoliko dana dobila prostoriju u Skupštini Srbije koju može koristiti do daljeg. Pitanje za Sretenovića bilo je da li država, koja treba da omogući uslove rada ovoj insituciji, u stvari na ovaj način opstruira rad revozora.

“Vaše pitanje je odgovor. Ne mogu sada decidno da kažem, za sada niko nije vršio pritisak na nas da ne započnemo svoj rad”, odgovara Sretenović.

Revizor iz Slovenije preneo je iskustva te zemlje i upozorio da za rad takve institucije mora da postoji politička volja. U Slovenii se ne kontorliše samo novac koji se troši iz budžeta, već i trošenje sredstava iz evropskih fondova, kaže Predsednik Računskog suda Slovenije Igor Šoltes.

Inače, Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj ne funkcioniše državna revizorska institucija, i čiji završni računi vlade ne prolaze rezvijiju.

Poređenja radi takva institucija u susednoj Hrvatskoj funkcioniše 15 godina, u Sloveniji 14. Revizorska insitucija u Velikoj Britaniji proverava trošenje novca preskih obveznika 150 godina, a u Francuskoj čak 250.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: