Uvećana potrošnja struje

Neočekivano zahlađenje izazvalo je veću potrošnju električne energije, tako da će potrošnja ovog meseca biti 200 miliona kilovat-sati veća od planirane.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2008.

14:29

Default images

Nakon prve polovine septembra, kada je zbog visokih temperatura, električna enegrija trošena za rashlađivanje, u drugoj polovini septembra grejemo se na struju pa je umesto planiranih 80 miliona, potrošeno 94 miliona kilovatsati električne energije, saopštila je Elektroprivreda Srbije (EPS).

S obzirom da je nekoliko velikih blokova u termoelektranama u remontu i da je hidrologija slaba, povećanu potrošnju električne energije EPS mora da „pokriva“ korišćenjem zimskih rezervi vode u akumulacijama, kao i nabavkom električne energije iz inostranstva.

Kako ni to nije dovoljno, EPS je pokrenuo Panonske elektrane koje koriste gas, što je znatno skuplja proizvodnja električne energije, od struje koja se dobija od domaćeg uglja ili iz vode.

Praktično, za grejanje radi jedan veliki blok u TE „Nikola Tesla“ B snage 600 megavata, navodi se u saopštenju EPS.

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas se izvinio Beograđanima što grejna sezona ove godine nije mogla da počne ranije i istakao da će narednih godina sve biti spremno da grejanje bude uključeno onda kada to vremenske prilike budu zahtevale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: