Dug neće ugroziti početak grejanja

Beograd duguje više od 20 miliona evra za gas, ali to neće ugroziti početak grejne sezone, rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Izvor: Beta, Blic

Četvrtak, 25.09.2008.

11:10

Default images

On je naveo da se radi na rešenju problema tog duga, kao da će i sve biti spremno da grejna sezona u Beogradu počne 1. oktobra, ako vremenske prilike to budu zahtevale.

Đilas se izvinio Beograđanima što grejna sezona ove godine nije mogla da počne ranije i istakao da će narednih godina sve biti spremno da grejanje bude uključeno onda kada to vremenske prilike budu zahtevale.

Dodao je da bi početak grejne sezone pre 1. oktobra doveo u opasnost čitav sistem grejanja.

Vršilac dužnosti direktora Beogradskih elektrana Zoran Predić je rekao da ima dovoljno energenata za ovu grejnu sezonu, kao i da su u toku razgovori sa "Srbija gasom".

On je naveo da Beogradske elektrane imaju i značajnu količinu mazuta u slučaju da to bude potrebno.

U toplani Voždovac se trenutno montira novi kotao snage 116 vati koji će povećati njene kapacitete i poboljšati kvalitet grejanja.

Dugovi opterećuju i toplane širom Srbije

Sve toplane u gradovima Srbije počeće na vreme grejnu sezonu, ali kako će ona da protekne, u mnogim mestima je neizvesno, jer dugovi opterećuju i lokalna preduzeća koja neće moći da plate energente.

Na deponiji „Energetike“ uskladišteno je 30 hiljada tona uglja, a do sredine oktobra trebalo bi da stigne još 45 hiljada tona. I pored stalnih apela, dugovi su enormni. Građani duguju 280 miliona dinara, 40 miliona više nego lane. Vlasnici oko 5.000 stanova u Jagodini koji su godinama unazad imali problema sa grejanjem, s obzirom da je Toplana prešla pod ingurenciju Skupštine grada, nadaju se da će se ove godine ogrejati.

"Niška toplana završila je remont postrojenja, ima dovoljne zalihe mazuta i potpisane ugovore sa dobavljačima za isporuku prirodnog gasa, pa je potpuno spremna za početak grejne sezone 15. oktobra", tvrdi Dušan Todorović, PR tog gradskog javnog preduzeća.

U leskovačkoj „Toplani“ sve je spremno za početak grejne sezone. Izvršena je rekonstrukcija kotlova, nabavljene početne neophodne količine uglja, a mazut se očekuje ovih dana, pa nadležni u ovom gradskom preduzećeu obećavaju tople stanove bez prekida u grejanju. Zaposlene u tom preduzeću muči dug potrošača od 120 miliona dinara, od kojih je više od 50 odsto dug domaćinstva.

Na novoj toplani u Goriću ima 200 tona mazuta za početak nove grejne sezone u Valjevu. Direktor JKP „Toplana“ Dragan Despotović kaže da tehničkih problema nema, ali su najveće muke ogromna dugovanja građana, zbog čega postoji realna bojazan da bi bilo kada u toku sezone „Jugopetrol“ mogao da obustavi isporuke energenata Valjevčanima.

"Dug građana iznosi 47 miliona dinara, a mi „Jugopetrolu“ dugujemo 12,5 miliona dinara i jasno je rečeno da će isporuke mazuta biti obustavljene ako dug ne izmirimo", kaže Despotović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: