Tužnija strana Kragujevca

Iza vedrih oblaka velikih trgovinskih centara i italijanskog „Fijata” teško je primetiti socijalnu bedu koja razdire Kragujevac.

Izvor: Politika

Četvrtak, 25.09.2008.

11:39

Default images

Većina medija, dobrano naslonjena na vlast i gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, žmuri na oba oka kad treba progovoriti o jadu na stotine radnike koji su ostali ili će tek ostati bez posla. Friziraju se podaci o broju novozaposlenih, prosečnoj plati koja „raste iz časa u čas“, neviđenom ekonomskom bumu u gradu na Lepenici, a realnost je u velikoj meri drugačija.

Radnici Fabrike sitnih lanaca „Filip Kljajić” u ponedeljak su obustavili rad na jedan sat. U sindikatu kažu da novi vlasnik iz Bugarske ne poštuje socijalni deo kolektivnog ugovora. Plate, kako kaže predsednik Nezavisnog sindikata Zoran Stojanović, ne prelaze 14.000 dinara.

“Razmišljamo o generalnom štrajku ukoliko naši zahtevi ne budu ispunjeni. Međutim, takvu odluku nije lako doneti, jer šta bi tek ljudi i bez ove crkavice koju sada primaju?”, pita se Stojanović.

Privatizacija „Partizana“, najstarije fabrike kože u Srbiji, poništena je pre mesec dana. Pogoni te fabrike su u očajnom stanju, zidove jede vlaga, mašine rđaju, a preostali zaposleni se hvataju za glavu.

Isti je slučaj i u Građevinskom preduzeću „Kazimir Veljković”, nekada jednom od najuspešnijih i u staroj Jugoslaviji. Posle višenedeljnog štrajka zaposlenih, poništena je privatizacija i te firme.

Šta je sa čuvenom štamparijom „Nikola Nikolić”? Nakon poništene privatizacije, ta firma, a i radnici prepušteni su zubu vremena. Bilans – mašine rasparčane, dvoje radnika preminulo usled nemogućnosti da izdrže udare tranzicije.

I nakon potpisivanja sporazuma sa državom u vezi sa socijalnim programom, predsednik Samostalnog sindikata „Zastava automobila” Zoran Mihajlović imao je dilemu na koji će se način sprovesti taj „paket aranžman“. On je čak rekao da bi opet mogao biti formiran neki novi ZZO, na kome bi se našli radnici koje „Fijat“ ne angažuje u novom preduzeću.

„Oko 700 radnika bi trebalo da ode u penziju, nakon otkupa staža. „Fijat” će angažovati oko hiljadu radnika u početku, kooperanti italijanske kompanije još koju stotinu, a za one preostale ponovo bi mogla da bude osnovana firma poput nekadašnjeg ZZO. Oni bi tu ostali do odluke „Fijata“ o njihovom zapošljavanju”, kaže Mihajlović.

„Metro”, „Plaza”, „Roda centar”, „Fijat” i njegovi kooperanti preporodiće Kragujevac. Sa novim ulicama, obilaznicama i putevima grad će biti lepši i privlačniji za druge strane investitore. Sa budžetom od 5,5 milijardi dinara (prvi put u istoriji Kragujevac ima veći budžet od Niša, koji je dvostruko veći), uradiće se mnogo toga, ali građani će boljitak osetiti tek za koju godinu. Zar je toliko teško reći i priznati da ovog trenutka Kragujevac ima i svoju drugu, tamniju stranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: