Tenderi za Jat, RTB Bor i Galeniku

Tender za Jat biće raspisan do kraja jula, a početna cena za 51 odsto kapitala biće 76 miliona evra, kaže Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Sreda, 09.07.2008.

14:12

Default images

Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić najavio je da će rok za prijavljivanje zainteresovanih za kupovinu Jata biti kraj septembra, ističući da će domaća aviokompanija zadržati status nacionalnog avioprevoznika.

Prema njegovim rečima, procenjena vrednost celokupne imovine Jata je 152 miliona evra, a na prodaju će biti ponuđeno između 51 i 75 odsto kapitala.

Dinkić je kazao da će za dva dana, 11. jula, biti raspisan predkvalifikacioni poziv za strateško partnerstvo za Rudarsko-topioničarski basen Bor, koji bi trebalo da služi da zainteresovani kupci iskažu svoje namere, a da će se potom videti koji će model prodaje tog kombinata primeniti.

Kako je naveo, glavni cilj će biti da se pronađe investitor koji će izgraditi topionicu i da postoji mogućnost da od strateškog partnera neće biti tražen novac za imovinu RTB-a, već samo preuzimanje komercijalnih dugova, dok će dugovidržave biti konvertovani u državni kapital u toj kompaniji.

Dinkić je najavio da će metod privatizacije Galenike biti promenjen, i da će se umesto prodaje inicijalnom ponudom akcija, ta kompanija prodavati na tenderu, a razlog za to je da bi se dobilo što više novca za podelu građanima, umesto akcija javnih preduzeća. Galenika je posle Jata, drugo od predviđenih šest javnih preduzeća, od čije prodaje građani neće dobiti akcije, kako je predviđeno zakonom, nego novac.

Ministar ekonomije je kazao da će tenderz a izbor savetnika za privatizaciju Galenike biti raspisan u septembru.

Govoreći o privatizaciji preostalih društvenih preduzeća, on je kazao da je za aukcijsku prodaju preostalo 350 preduzeća i sva će biti ponuđena na prodaju do kraja oktobra, dok će preko tendera biti ponuđeno još preostalih 40 firmi, od čega će za desetak tenderi biti raspisani do kraja jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: