Jelašić: Mnogo nepopularnih mera

Guverner NBS Radovan Jelašić kaže da predsednika vlade Mirka Cvetkovića očekuje mnogo nepopularnih poteza.

Izvor: B92

Utorak, 08.07.2008.

09:44

Default images

Jelašić kaže da će to biti neophodno ukoliko premijer želi da inflaciju sa sadašnjih 12 odsto za četiri godine smanji na četiri odsto. On je dodao i da će Cvetkoviću sada biti mnogo lakše da sprovede zacrtano pošto je u prošloj vladi bio ministar finansija.

Guverner kaže da je ekspoze premijera Mirka Cvetkovića ohrabrujući, jer se se njegov veliki deo odnosi na pitanja vezana za makroekonomsku stabilnost i dodaje da se nada da će centralna banka i vlada zajedno raditi na smanjenju inflacije i održavanju stabilnosti cena.

On je napomenuo da potvrdu da je to zajednički zadatak predstavlja i izbor bivšeg viceguvernera NBS Dijane Dragutinović na mesto ministra finansija.

Jelašić je rekao da deo ekspozea koji akcenat stavlja na makroekonomsku stabilnost samo potvrđuje da su današnji izazovi mnogo veći nego pre godinu dana. Takođe, to potvrđuje i da će se rad nove vlade koncentrisati upravo na pitanja kao što su smanjenje inflacije, prelaz sa fiskalnog deficita na suficit ili pokretanje privatizacije javnih preduzeća, smatra guverner NBS.

"Pošto je osnovni cilj NBS postizanje i održavanje stabilnosti cena, ukoliko i Vlada kao ključni cilj u predstojećem mandatu postavi smanjenje inflacije na četiri odsto, onda to doživljavam kao garanciju efikasnije saradnje monetarne i fiskalne politike radi njegovog ostvarenja", naglasio je Jelašić.

"Ono što bih kao nedorečenost zamerio ekspozeu, siguran sam, vlada će u kratkom periodu dopuniti i izaći će sa ekonomskim programom koji će sadržati tačne rokove, nadležnosti i odgovornosti za ispunjenje odredjenih ciljeva", dodao je guverner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: