Novi pad indeksa, uz rast prometa

Indeks najlikvidnijih akcija Beogradske berze Belex15 izgubio je na vrednosti 1,31 odsto, a opšti Belexline 0,98 procenata.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 07.07.2008.

15:58

Default images

I deseti uzastopni dan indeksi akcija Beogradske berze okončali su u minusu, ali je promet bio najveći u poslednjih dvadesetak dana i vredeo je 701,27 miliona dinara, odnosno 8,9 miliona evra.

Od tog iznosa je u trgovini akcijama ostvareno 542 miliona dinara, pri čemu se čak četiri petine odnosi na trgovinu hartijama Univerzal banke [UNBN]. Učešće stranih investitora bilo je nepunih 14 procenata u ukupnoj i 18 u trgovini akcijama dok je u kupovini akcija bilo 17,6 a u prodaji nešto više od 18 odsto.

U kontinuiranoj trgovini najviše je pojeftinila akcija Vode Vrnjci [VDAV], za nešto više od 14 procenata, odnosno do minimuma za godinu dana za tu hartiju. Vlasnike su promenile samo tri akcije proizvođača vode iz Vrnjačke Banje.

Dvocifreni pad iskusili su i užički Putevi [PUUE], od malo više od 11 procenata i takođe na minimum za tu akciju za godinu dana. Velefarm [VLFR] je izgubio na vrednosti pet i po procenata, Sojaprotein [SJPT] gotovo pet, a Dunav osiguranje [DNOS] nešto više od četiri odsto čime se i ta hartija spustila na minimum za godinu dana.

Dobitnike predvodi Alfa plam [ALFA] sa plusom od nešto više od osam procenata, čime je ta hartija i više nego kompenzovala pad iz prethodne trgovine, kada je bila među većim gubitnicima. Oko tri i po odsto poskupele su akcije Simpa [SMPO], nepuna tri Politike [PLTK] i Telefonije [TLFN], a Progresa [PRGS] gotovo procenat.

Ubedljivo najveći promet ostvaren je u trgovini akcijama Univerzal banke, od 434,06 miliona dinara, uz cenu od 21.651 dinara za hartiju, oko dva odsto nižu nego u prethodnoj trgovini.

Na listi akcija sa većim prometom sledi AIK banka [AIKB] sa 79,44 miliona dinara. Veći promet od gubitnika je imala samo Sojaprotein, od 6,23 miliona dinara. Tu su i Metalac [MTLC] sa 4,6 i Metals banka [MTBN] sa 1,97 miliona dinara.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najprivlačnije investitorima bile su akcije kuršumlijske Planinke [PLNN] i promet je premašio dva miliona dinara. Akcija hotelskog preduzeća menjala je vlasnika po stabilnoj ceni od 28.200 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: