Najveći minus s najvećim partnerima

Srbija je za prvih pet meseci ove godine ostvarila najveći deficit sa zemljama koji su njeni najveći spoljnotrgovinski partneri.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.07.2008.

09:10

Default images

Zato se moraju učiniti napori da se što više poveća izvoz, pre svega u zemlje koje su van EU, kao što su Rusija i Kina, smatraju stručnjaci Instituta za tržišna istraživanja.

Oni su ukazali da sa Rusijom, sa kojom imamo najveći deficit od 1,3 milijarde dolara, nismo iskoristili mogućnosti bescarinskog izvoza da negativni bilans smanjimo, već je naprotiv zabeležen rast - sa 25,3 na 25,6 odsto u prvih pet meseci. Sa Nemačkom je deficit povećan sa 11,9 na 13,6, a sa Italijom sa šest na 8,4 odsto.

Ako se pridoda i negativni saldo u razmeni sa Kinom od 689 miliona dolara, onda te četiri zemlje učestvuju sa 60,8 odsto u ukupnom spoljnotrgovinskom deficitu Srbije.
Srbija je imala deficit èak i u trgovini sa afrièkim zemljama, koji iznosi skoro 20 miliona dolara
Suficit je tradicionalno ostvaren sa Crnom Gorom, BiH i Makedonijom, a smanjenje deficita zabeleženo je u trgovini sa Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom.

Tako je suficit sa Hrvatskom smanjen sa 72 miliona dolara 38,8 miliona ili za 46,2 odsto, sa Slovenijom sa 112 miliona na 39,2 miliona ili za čak 65 odsto i sa Austrijom sa 110 miliona na 62 miliona ili za 44 odsto, što je, kako stručnjaci ističu, izazvano delimičnim bojkotom njihove robe zbog priznavanja nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: