Blagi pad Belex15, rast Belexline

Na Beogradskoj berzi indeks najlikvidnijih akcija Belex15 završio je u minimalnom minusu, od 0,06 odsto, a opšti Belexline u plusu od 0,16 odsto.

Izvor: Beta

Utorak, 17.06.2008.

15:16

Default images

Promet je vredeo 345,11 miliona dinara ili 4,36 miliona evra, od čega je u trgovini akcijama ostvareno 4,26 miliona evra. Učešće stranih investitora poraslo je na 73 procenata u ukupnoj trgovini, pri čemu je i kod kupovine i kod prodaje akcija bilo nepunih 75 procenata.

U kontinuiranoj trgovini dobitnik dana sa dvocifrenim rastom je Simpo [SMPO]. Akcija prerađivačke industrije iz Vranja poskupela je 13,33 odsto čime je i više nego kompenzovano ono što je izgubila na vrednosti dan ranije, kada je bila među vodećim gubitnicima.

Jubmes banka [JMBN] je ojačala 6,65 odsto, subotička Fidelinka [FIDL] četiri i po a Komercijalna banka [KMBN] i Lasta [LSTA] po dva i po procenta.

Najveći gubitnici su dva beogradska građevinska preduzeća – Napred [NPRD] sa padom od više od osam i Energomontaža [EGMN] sa sedam procenata. Akcija Univerzal banke [UNBN] pojeftinila je četiri procenta, ali je u trgovini tom hartijom ostvaren najveći promet od 166,52 miliona dinara.

Gotovo četiri odsto izgubio je na vrednosti Metalac [MTLC], takođe uz veliki promet, od nešto više od 32 miliona dinara. Pala je i cena Zorka Phrame [ZOPH], tri i po procenta, međutim, u prometu je bila samo jedna hartija šabačke hemijske industrije.

Uz Univerzal banku i Metalac, prometom su se izdvojili i novosadska Metals banka [MTBN] sa 35,19 miliona dinara, niška AIK banka [AIKB] sa 16,7 miliona i Energoprojekt [ENHL], holding sa A Listinga, sa 6,09 miliona.

Kao i dan ranije, u trgovini po metodu preovlađujuće cene najatraktvnije su bile akcije Beogradske pekarske industrije [BPIB]. Promet je vredeo 26,8 miliona dinara, ponovo uz rast cene od maksimalnih 20 odsto, na 12.960 dinara, što je i najveća do sada cena te hartije.

Promet nešto veći od 15 miliona dinara registrovan je u trgovini akcijama Jedinstva Sevojno [JESV], uz cenu od 13.800 dinara, 2,22 odsto višu nego u prethodnoj trgovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: