Jelašić: Jači dinar nije dovoljan

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je da jačanje dinara nije dovoljan uslov za smanjenje restriktivnosti monetarne politike.

Izvor: Beta

Utorak, 17.06.2008.

15:05

Default images

"Da bi Monetarni odbor NBS doneo nove mere kojima će se smanjiti restriktivnost monetrane politike potrebno je da se vidi kako će izgledati nova vlada i kako će troštiti budžet", rekao je Jelašić.

On je naglasio da od nove vlade očekuje da sprovodi budžet koji je usvojen za ovu godinu, a kojim je predviđena inflacija od 6,5 odsto. "Nadam se da će budžetski rashodi biti u okvirima koji će obebediti planiranu inflaciju", istakao je Jelašić.

Nova vlada, prema njegovim rečima, odmah mora da započne neophodne ekonomske reforme, jer, kako je dodao, svaki dan odlaganja reformi donosi veće troškove u suzbijanju inflacije.

"Bilo bi dobro da se ne kaže da je ova godina već izgubljena i da od iduće treba krenuti sa reformama", naglasio je guverner.

On je kazao i da su u većini slučajeva neopravdano visoke provizije banaka za usluge platnog prometa. "NBS će na svom sajtu redovno obaveštavati o iznosima bankarskih tarifa kako bi gradjani i privreda mogli da ih upoređuju", rekao je Jelašić.

Jelašić kaže da većina banaka obračunava visoke troškove za elektronski transfer novca i da je njihova zarada 0,5 odsto po naloga, kao i da su visoke provizije za interna plaćanja i gašenje i vođenje računa, narocito za preduzeća i preduzetnike.

"Centralna banka je više puta upozoravala banke da nema opravdanja da drže visoke tarife i da bi njihovo smanjenje doprinelo povećanju broja transkacija i vrednosti naloga, a time i smanjenju plaćanja u gotovini", rekao je Jelašić.

On je dodao da je NBS spremna da, posle određenog perioda praćenja kretanja bankarskih tarifa, preduzme mere da platni sistem bude efikasniji i jeftiniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: