Rumuni na sezonskom radu u Srbiji

U Srbiji je nezaposlena trećina radno sposobnog stanovništva. Bez obzira na to, za vreme sezone berbe voća, na hiljade sezonskih radnika dolazi iz Rumunije u Srbiju.

Izvor: B92

Utorak, 17.06.2008.

14:23

Default images

Na plantaži višanja u blizini Braničeva berba višnje sa 36 hektara je u toku. David Janković, iz Stare Moldove u Rumuniji za sebe kaže da je brigadir grupe od oko stotinu berača višanja koji su došli da tokom dvadeset dana berbe zarade novac.

Između dva i tri miliona Rumuna radi u Zapadnoj evropi, međutim mnogi se ipak opredele za Srbiju jer smatraju da ovde može i bolje i lakše da se zaradi, objašnjava Jaknović.

"Imaju malih problema prilikom dolaska jer im za Srbiju trebaju pasoši, a svuda po Evropi mogu da putuju bez pasoša. Ipak to se rešava. Istina je da rade i ispod cene, ali je sve stvar dogovora", kaže Janković.

Jedan berač može da nabere do 150 kilograma višanja dnevno. Nadnica je 10 dinara po kilogramu, dok je nadnica za domaće berače od 12 do 15 dinara. Berači žive u improvizovanom naselju gde se jede, kuva, pere, spava i odmara.

Mada je rod višnje u Srbiji uglavnom podbacio u kraju oko Braničeva je odličan. Duško Marinković rukovodilac proizovodnje u hladnjači "Braničevo" kaže da bi rod propao, ukoliko ne bi bilo Rumuna koji tokom sezone beru višnje i dodaje da očekuje da im se uskoro pridruži još radnika iz inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: