Dinar nastavio da jača

Dinar je danas nastavio da jača tako da prema srednjem kursu Narodne banke Srbije jedan evro vredi 79,021 dinar, odnosno pet para manje nego u ponedeljak.

Izvor: B92

Utorak, 17.06.2008.

11:09

Default images

Prema podacima NBS, dinar je za 13 dana neprestanog rasta ojačao 4,3 odsto prema evru. U sedmicama pre i nakon izbora održanih 11. maja, za evro je bilo potrebno izdvojiti i do četiri dinara i 85 para više nego sada, jer je kurs dinara slabio do 83,87 dinara za evro.

Za kupovinu evra je i tokom većeg dela februara i marta bilo potrebno više od 83 dinara.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je prošle sedmice da je devizni kurs najbolja slika političkih i ekonomskih dešavanja u zemlji i izrazio očekivanje da će nova vlada Srbije biti formirana što pre i tako biti "zacrtan reformski kurs" naše zemlje.

Proteklih dana na deviznom tržištu "imamo mnogo veću ponudu od tražnje i jačanje dinara", rekao je Jelašić povodom jačanja kursa domaće valute. On je ukazao da se restriktivna monetarna politika svakako odražava na stabilnost domaće valute.

Neke menjačnice nisu prodavale evro, zbog naglog slabljenja valute

Ako ste juče ili danas pokušali da kupite, na primer 200 evra, za to ste morali da obiđete bar nekoliko menjačnica. Naime, od kada je dinar pre četiri dana počeo da jača pojedine menjačnice su ostajale bez evra, a neke su zbog toga i zatvarale vrata pre kraja radnog vremena.

Iako o povremenim nestašicama najtraženije strane valute menjači ne žele da govore, Borislav Brujić, predsednik udruženja menjača tvrdi da evra na tržištu ima dovoljno, ali da je problem što ovih dana menjačnicama treba i pomoć Narodne banke Srbije.

"Nesporno je da je kurs evra na jednoj od najnižih tačaka od Nove godine. Tako da sigurno građani koji imaju dinare žele da iskoriste tu šansu da bi kupili što jeftinije evro. Mi imamo evra dovoljno, a u slučaju da ga nema dovoljno, mi možemo da zatražimo pomoć od Narodne banke", kaže Brujić.

On objašnjava da procedura dobijanja deviza od Narodne banke nije ni malo komplikovana, ali da neke menjačnice svoj posao ne rade profesionalno. One dozvoljavaju da im celokupan promet, u danima kad je potražnja povećana, zavisi samo od toga koliko će mušterija kupiti, a koliko njih doći da proda evre.

U menjačnici Pirana evro se danas može da se kupi za 80,2 dinara ili da se proda za 78,1 dinar. Ovo je nešto više od kursa Narodne banke Srbije, ali propisi to dozvoljavaju jer Narodna banka želi da se kurs slobodno formira na tržištu. Ipak, privatni menjači na nivou grada sarađuju u formiranju cene, objašnjava Brujić.

"Na nivou grada Beograda mi menjači smo se interno dogovorili da formiramo kurs da bude identičan na tabli, kupovni i prodajni. Međutim, ako dođe klijent u samu menjačnicu možemo da pomeramo raspon tog kursa. Taj raspon između kupovnog i prodajnog može da bude maksimalno do 3 procenta. Ko iskače iz tog raspona Narodna banka može da sankcioniše", objašnjava Brujić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: