Cene u maju povećane za 1,8 odsto

Potrošačke cene u Srbiji u maju su povećane su za 1,8 odsto u odnosu na prethodni mesec, a u odnosu na isti mesec prošle godine veće su za 14,5 odsto.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.06.2008.

14:21

Default images

U maju su, u odnosu na april ove godine, najviše povećane cene hrane i bezalkoholnih pića - 3,8 odsto, zatim cene proizvoda i usluga iz oblasti transporta - 1,3 odsto (zbog povećanja cena derivata nafte), kao i cene odeće i obuće - 1,1 odsto i cene usluga u restoranima i hotelima - jedan odsto.

Kako je saopšteno iz Republičkog zavoda za statistiku, cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Indeks potrošačkih cena predstavlja poseban indeks maloprodajnih cena koji se obračunava po metodologiji uskladjenoj sa preporukama za obračun indeksa cena na malo u Evropskoj uniji (Harmonizovani indeks cena).

Taj indeks se definiše kao mera prosečne promene maloprodajnih cena roba i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: