Uskoro skuplji šećer?

Zbog manjka šećerne repe šećer bi u Srbiji uskoro trebalo da poskupi. Ipak, u šećeranama za sada ne znaju koliko bi to poskupljenje trebalo da iznosi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.06.2008.

09:34

Default images

Najveći deo suficita u trgovini poljoprivrednim proizvodima Srbija ostvaruje zahvaljujući izvozu šećera u Evropsku uniju. Ove godine je izvesno da se u sve tanji budžet neće sliti novac od izvoza, ali i da će naši potrošači jesti skuplji šećer jer nema dovoljno sirovine za proizvodnju šećera.

Prošle godine je u Srbiji bilo 80 000 hektara pod repom, a ove duplo manje. Poljoprivrednici nisu sejali repu jer su bili nezadovoljni prošlogodišnjima ponudama za otkup šećerana i niskom otkupnom cenom za ovu godinu koja se kretala između 2,60 i 2,80 dinara u setvi.

Sada, kada je jasno da će zbog nedostataka sirovine neka šećerana morati da bude zatvorena seljacima se nudi 3,30 dinara, kaže poljoprivrednik iz sela Vojka u Sremu Đorđe Ćurćin.

"Prvo su nam nudili malo što je bila potpuno nerelana cena s obzirom na troškove , sada stalnom podižu cene ali repe jednostavno nema "

Stručnjaci predpostavljaju da će u sezoni vađenja repe ponuđena cena biti 3,50 dinara po kilogramu. Ako znamo da je trenutna cena šećera formirana na osnovu cene repe od 2,50 dinara u šećeranama nezvanično najavljuju da uskoro možemo da očekujemo poskupljenje šećera.

"Ne može kilo šećera da košta koliko i kilogram brašna. Ni šećerane ne zarađuju nešto puno. Šećer mora da poskupi jer i repa mora da košta više", objašnjava Ćurćić.

Stručnjaci napominju i da bi danas bilo dovljno repe da su šećerane pre 3 meseca ponudile 3 dinara i da je ministarstvo izašlo sa premijama od 4500 dinara po hektaru pre, a ne posle setve. Ovako – sledeće godine pićemo gorču kafu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: