Otežan izvoz proizvođačima cigareta

Proizvođačima cigareta iz Srbije otežan je izvoz jer neke od susednih zemalja štite domaće proizvođače.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.06.2008.

08:54

Default images

Direktor za korporativne poslove BAT-a za jugoistočnu Evropu Srđan Lazović je rekao da Duvanska industrija Vranje (DIV) čiji vlasnik je BAT, ima proizvodni kapacitet od 6,5 milijardi cigareta godišnje, a da proizvodi 4,5 milijarde, što znači da fabrika u Vranju ima značajan izvozni potencijal.

"Međutim, o ozbiljnijem izvozu mogli bismo da razmišljamo kada bi uslovi u drugim zemljama u okruženju bili isti kao u Srbiji", rekao je on.

Kao primer je naveo Hrvatsku, u kojoj poreski sistem štiti lokalne proizvođače i gde, kako je naveo Lazović, godinama nije bilo moguće registrovati inostrane brendove pod istim uslovima kao domaće. Zbog toga, istakao je, Hrvatska izvozi u Srbiju 10 puta više cigareta nego što uvozi iz Srbije.

U Srbiji, gde posluju tri velika svetska proizvođača - BAT, Japan tobako internacional (JTI) i Filip Moris (Philip Morris) i jedan lokalni - Monus, konkurencija je postala još oštrija kada je sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA stupio na snagu, rekao je on.

Srbija je tada, kako je naveo, svim duvanskim kompanijama dala iste uslove, a srpski proizvođači nisu dobili takav položaj u svim zemljama regiona.

"To nije dobro jer je srpska vlada uradila ono što treba a druge zemlje nisu", rekao je Lazović. On je izrazio nadu da će se situacija u tom domenu promeniti jer je Hrvatska značajno tržište za Srbiju.

Akcija Duvanske industrije "Vranje" na Beogradskoj berzi iznosi 8.947 dinara. Akcijama se nije trgovalo u prethodna tri meseca, a tržišna vrednost preduzeća je 7,99 milijarde dinara. BAT je vlasnik 88,1 odsto akcija DIV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: