Spajanje Efesa i Hajnekena u Srbiji

Proizvođači piva Efes i Hajneken će do kraja juna spojiti poslovanje u Srbiji, a biće zadržani i svi lokalni brendovi, najavljeno je iz tih kompanija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.06.2008.

08:43

Default images

Kako ističu u kompaniji Efes obe kompanije dobile su odobrenje za spajanje, 10. juna su potpisali akcionarski ugovor, i očekuju da će do kraja juna završiti "sve zakonske formalnosti". Time će se objediniti poslovanja Efesovih pivara Vajfert (Weifert) i "Zaječar", Hajnekenovog "Braueraj MB" odnosno bivše Pivare "Rodić" i trgovinskog preduzeća Hajneken import.

Hajneken će upravljati novom kompanijom, u kojoj će imati udeo od 72 odsto, a Efes će imati 28 procenata.

Prema podacima sa Internet sajta Hajnekena, Efesove pivare imaju 10 odsto tržišta i proizvode 1,4 miliona hektolitara godišnje, a pivara Rodić koju je Hajneken preuzeo početkom 2008. godine, ima udeo od sedam odsto i proizvodni kapacitet od 1,5 miliona hektolitara.

"Sa udelom na tržištu od 15 odsto naša jedinstvena operacija će zauzimati jaku treću poziciju na srpskom tržištu. Verujemo da ćemo ujedinjenim snagama moći da ostvarimo snažniji i brži rast nego što bi to bilo moguće kroz individualno poslovanje", rekla je menadžer za odnose sa javnošću Efesa Ivana Jovanoski.

Zajednička kompanija imaće brendove "hajneken", "efes", "amstel", "kajzer", "šlosgold", "MB", "pils plus" i "zaječarsko pivo.

Hajneken i Efes spajaju poslovanje i na tržištima Kazahstana i Uzbekistana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: