Jelašić sumnja u 20 odsto inflacije

Guverner NBS Radovan Jelašić kaže da sumnja u procene nekih domaćih eksperata da bi ukupna inflacija mogla dostići čak 20 odsto.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.06.2008.

15:03

Default images

On je rekao da je u ovom trenutku teško prognozirati kolika će inflacija biti do kraja godine i najavio preduzimanje dodatnih mera NBS kako bi se smirila narastajuća inflacija, ali je upozorio da će, ukoliko i drugi ne budu preuzeli svoj deo odgovornosti, te mere biti uzaludne.

Bazna inflacija je dostigla 8,9 odsto što je iznad zacrtane gornje granice od šest odsto za ovu godinu, a ukupna inflacija već je oko 11,6 odsto, podsetio je Jelašić i napomenuo da su cene pod kontrolom države već dostigle rast od 12,7 odsto.

Guverner je upozorio da bi povećanje penzija iznad sadašnjeg nivoa uticalo i na stabilnost cena i na inflaciju, i pojasnio da je "bolje zadržati stabilnost nivoa penzija nego ih povećati, što bi bilo po onoj narodnoj davala, pa uzimala".

"Bilo bi dobro da u trenutku kada je inflacija, ne pred vratima, već je ušla kroz vrata, podsetiti građane na posledice pogubne inflacije koju smo već imali", upozorio je Jelašić i još jednom ponovio da "bolji život u Srbiji neće doneti veće plate, nego isključivo stabilne cene".

Privrednici su u razgovoru sa Jelašićem istakli da najveću cenu rasta inflacije plaćaju izvoznici, tražeći od guvernera odgovor na pitanje zašto kurs ostaje isti, kada se inflacija prikazuje dinarski i na taj način izvoznici gube na nerealnom kursu što čini našu robu nekonkurentnom na stranom tržištu.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja IZIT Saša Đogović kaže da je optimistična procena da će ovogodišnja inflacija iznositi 12 odsto, a realna je da će biti nešto iznad toga.

Đogović je rekao da se Narodna banka Srbije sama bori protiv inflacije, zadržavajući i kurs dinara na nerealnom nivou, ali da već duži niz godina nema neophodnu podršku fiskalne politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: