Henkel: Radnici bi veće otpremnine

Oko 50 radnika Henkel Merima koji će biti proglašeni tehnološkim viškom, zatražilo je od kruševačkog Samostalnog sindikata zaštitu prava i veće otpremnine.

Izvor: Beta

Utorak, 03.06.2008.

15:24

Default images

Predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata Milenko Mihajlović kaže da su radnici zatražili da im budu isplaćene otpremnine veće od zakonom zagarantovanih.

"Zakon o radu predviđa isplatu trećine proseka plate koju je radnik zaradio u poslednja tri meseca za prvih deset godina, te četvrtinu za ostatak radnog staža, a radnici su zatražili da im se isplati trećina za ceo staž, što je predviđeno opštim kolektivnim ugovorom, čije prošireno dejstvo tek treba da stupi na snagu", objasnio je Mihajlović.

On je dodao da je druga varijanta koju su radnici predložili isplata po hiljadu evra po godini staža, jer "oni smatraju da njihova radna mesta toliko vrede". Odbor sindikata je, prema Mihajlovićevim rečima, podržao radničke zahteve jer "sindikat u principu podržava svaku varijantu koja je povoljnija po zaposlene".

Mihajlović je kazao da je Henkel Merima u potpunosti ispoštovala sve zakonske norme u vezi sa sprovođenjem programa tehnološkog viška, te da u tom delu sindikat nema nikakvih primedbi.

Henkel Merima je pre dve nedelje objavila da će 180 radnika biti proglašeno tehnološkim viškom, da bi potom broj bio sveden na 159. U fabrici u Kruševcu će, nakon spovođenja programa tehnološkog viška, ostati oko 430 radnika.

Kompanija Merima je prodata na tenderu u oktobru 2002. godine za 14,6 miliona evra. Obavezne investicije iznosile su 43 miliona evra u petogodišnjem periodu, a prema nedavnim navodima Henkel Merime do kraja 2007. odine investicije su premašile 50 miliona evra.

U preduzeću je tada bilo oko 1.140 radnika. Do novembra prošle godine, do kada je važio socijalni program, iz firme je dobrovoljno otišlo više od 400 radnika, koji su dobili u proseku po 15 hiljada evra na ime otpremnina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: