Nastavak rasta cena hrane u Srbiji

Sirovi poljoprivredni proizvodi u Srbiji ove godine biće oko 80 odsto skuplji nego u 2007. godini, kaže saradnica Ekonomskog instituta Natalija Bogdanov.

Izvor: Beta

Utorak, 03.06.2008.

14:26

Default images

Cene poljoprivrednih proizvoda i hrane na domaćem tržištu nastaviće da rastu, ali je sada teško proceniti u kojem procentu, jer će to zavisiti od prinosa žitarica, ali i od toga koliko će proizvođači ugraditi u cenu troškove energenata i hemijskih sredstava, dodala je ona.

Bogdanova je, na predstavaljanju novog Konjukturnog barometra i makroekonomskih analiza i trendova u Ekonomskom institutu, navela
da je to poskupljenje posledica rasta cene setve za 30 odsto i skuplje obrade zemljišta i useva zbog rasta cena goriva i hemikalija.

Hrana u Srbiji će ove godine sigurno poskupeti, naglasila je ona, ali je navela da će poljoprivredna proizvodnja u Srbiji biti dovoljna za potrebe domaćeg tržišta.

"Stanje useva u Srbiji je takvo da nema govora o rekordnim prinosima pošto kiša nije pala u dovoljnoj količini i u pravo vreme", naglasila je ona, i dodala da će bruto poljoprivredna proizvodnja biti za oko 10 odsto veća nego prošle godine.

Bogdanova je rekla i da će Srbija ove godine imati manje šećera za izvoz pošto je šećernom repom zasejano manje obradivih površina nego prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: