Inflacija u 2008. biće 12,5 odsto?

Stručnjaci Ekonomskog insituta procenuju da će inflacija u Srbiji do kraja 2008. godine biti najmanje 12,5 procenata.

Izvor: Beta

Utorak, 03.06.2008.

13:29

Default images

Ekonomista i saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković kazao je da je to značajno više od osam odsto koliko je predviđeno u novom Memorandumu o budžetu.

Na rast inflacije uticao je porast cena energenata i poljoprivrednih proizvoda, naveo je Stamenković, dodajući da je u situaciji kada je izvesno da će budžet biti ekspanzivan čitav teret borbe protiv inflacije pao na Narodnu banku Srbije, koja to čini povećanjem referente kamatne stope.

"Pitanje je gde je granica tog metoda kada ne postoji raspoloženje za priliv investicija u ovoj situaciji čekanja nakon izbora", kazao je on i dodao da je "ova godina izgubljena sa stanovništa ekonomske politike".

Stamenković navodi da bi za uređene makroekonomske politike u Srbiji morala da usledi temeljna reforma javnog sektora koja mora da donese jeftiniju i efikasniju državu.

On je kazao i da bi u Srbiji moglo da dođe do finansijske krize ukoliko priliv investicija i kredita ne bude dovoljan za pokrivanje deficita tekućeg platnog bilansa, koji je do sada finansiran na taj način. "Procena je da će Srbija ove godine u pokriću deficita tekućeg platnog bilansa 'ostati kratka' za oko milijardu dolara", kazao je Stamenković.

Priliv investicija, kazao je on, od 3,5 do 4,5 milijardi dolara godišnje i manji rizik za ulaganja koji bi donela ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji omogućili bi dalje finasiranje deficita plaćanja. "U suprotnom, ako bi se deficit pokrivao iz deviznih rezervi brzo bi došlo do finansijeke krize", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: