Malina slabo rodila, biće skupa

Rod maline u Srbiji ove godine biće manji za gotovo 40 odsto od prošlogodišnjeg i iznosiće najviše oko 40 hiljada tona.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.06.2008.

08:31

Default images

Ipak, zbog slabog roda u Čileu i Poljskoj se očekuje velika tražnja za srpskom malinom u svetu, izjavio je predsednik Udruženja malinara Srbije Dragiša Terzić.

Prosečni prinos malina u Srbiji biće oko šest tona po hektaru, procenio je Terzić i preneo da se nezvanične procene za ovogodišnju otkupnu cenu maline kreću između 150 i 200 dinara za kilogram, a prošle godine je bila je između 100 i 110 dinara.

Prinosi maline u okolini Osečine i Arilja se kreću od 25 do 30 tona po hektaru, a Milomir Stojić iz sela Misosavci kraj Arilja i dalje drži svetski rekord od čak 40 tona maline po hektaru.

Ovogodišnji rod biće skoro duplo manji od rekordne 2002. i 2004. godine kada je ubrano više od 95 hiljada tona malina, ocenio je Terzić i objasnio da je prošlogodišnja suša ostavila posledice na ovogodišnji rod, kao i velike padavine i visoke temperature neuobičajene za ovo doba godine.

Zbog velikih padavina rasadi maline su oboljevala od "žutila", a u nekoliko navrata je grad napravio štetu u valjevskom kraju i okolini Arilja, gde se najviše gaji malina u Srbiji, kazao je on i napomenuo da je podbačaj roda tog voća i posledica slabe otkupne cene prethodnih godina zbog čega je mnogo uzgajivača povadilo rasade malina i prestalo sa njihovom proizvodnjom.

Terzić je kazao da Srbija u sledećih šest do sedam godina neće moći da računa na velike prinose malina, jer nema zdrav sadni materijal, izuzev malih količina sadnica iz Instituta za voćarstvo iz Čačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: