Berza čeka prve zatvorene fondove

Srpsko tržište kapitala sprema se za dolazak prvih zatvorenih investicionih fondova zbog čega će Beogradska berza organizovati poseban segment kotacije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.06.2008.

09:44

Default images

Direktor sektora poslovnih operacija Berze Siniša Krneta kaže da je "osnivanje i kotiranje zatvorenih investicionih fondova svakako pozitivan događaj u razvoju srpskog tržišta kapitala, pre svega zbog širenja lepeze investicionih mogućnosti na samoj Berzi, ali i na tržištu uopšte".

Krneta je dodao da će se osnivanjem zatvorenih investicionih fondova konkurencija među investicionim fondovima, i otvorenim i zatvorenim, povećati, a njen ishod biće povećanje kvaliteta, s jedne, ali i pojeftinjenje investicionih usluga, s druge strane.

Na srpskom tržištu kapitala, na kojem već radi 11 otvorenih investicionih fondova, uskoro će delovati i dva zatvorena investiciona fonda.

Dozvolu za osnivanje zatvorenog investicionog fonda prvo je dobilo Društvo za upravljanje investicionim fondovima Citadel, 16. maja, da bi nedelju dana kasnije Komisija za hartije od vrednosti dala odobrenje za osnivanje i Fimi invest.

Sredstva zatvoreni fondovi prikupljaju prodajom akcija javnom ponudom, za razliku od otvorenih, koji prodaju investicione jedinice.

Zatvoreni investicioni fondovi ulažu u dugoročnije projekte i obično su profitabilniji od otvorenih. Međutim, likvidnost im je limitirana, pa se u punoj meri ispate investitoru samo ako ulog u fondu ostavi nekoliko godina.

Investiciona kompanija Fima invest već je objavila javni poziv za upis osam hiljada akcija zatvorenog investicionog fonda Fima SEE aktivist (Activist) po ceni od deset hiljada dinara za akciju. Javni poziv otvoren je za građane i firme od 30. maja do 30. juna. U Fimi očekuju da fond počne da investira do kraja juna.

Citadel će javni poziv za upis i uplatu akcija Trijumf elita objaviti 16. juna. Poziv će biti otvoren najviše dva meseca, a ulazak u Trijumf elit koštaće najmanje sto hiljada dinara, kolika je nominalna vrednost akcije, pri čemu će biti emitovano 250 akcija. Očekuje se da taj fond počne da investira početkom septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: