Krediti SB čekaju ratifikaciju

Skupština Srbije treba što pre da ratifikuje ugovore za šest kredita Svetske banke u iznosu od 240 miliona dolara, rekao je šef beogradske kancelarije SB Sajmon Grej.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.06.2008.

08:56

Default images

Dok ne ratifikuje te ugovore Srbija će plaćati na njih godišnju kamatu od 0,25 odsto, predočio je Grej, što iznosi blizu 600 hiljadu dolara za godinu dana. Grej je najavio da će Svetska banka u naredne četiri godine Srbiji odobriti još 500 miliona dolara kredita.

Grej je podsetio da je pre 11 meseci potpisano pet projekata u ukupnom iznosu od oko 192 miliona dolara, a pre dva meseca još jedan u iznosu od 46,4 miliona dolara.

Svetska banka odobrila je za razvoj projekata u regionu Bora oko 43 miliona dolara, za projekte u poljoprivredi Srbije namenila je oko 17 miliona kredita i 4,5 miliona dolara kao donaciju, a za projekte navodnjavanja i odvodnjavanja oko 49,4 miliona dolara.

Za unapređenje sistema transporta Svetska banka je odobrila kredit od oko 28 miliona dolara, za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji planirano je oko 28 miliona dolara, a šesti zajam od oko 46,4 miliona dolara namenjen je za decentralizaciju lokalnih usluga.

Na pitanje kako da Srbija održi stabilnost cena i zaustavi inflaciju, suočena sa velikim rastom cena nafte i hrane u svetu, Grej je odgovorio da je za zemlju neophodno da održi makroekonomsku stabilnost, jer samo tako može privući direktne strane investicije neophodne za razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta.

Srbija mora da održi stabilnost cena i da baznu inflaciju stavi pod kontrolu, što je primarni zadatak monetarnih i fiskalnih vlasti, rekao je Grej.

Stalni predstavnik Svetska banke u Beogradu je rekao da Srbija mora što pre da nastavi započete reforme i podrži razvoj privatnog sektora koji će doneti ubrzani razvoj celokupne privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: