Negativna korekcija prošle nedelje

Negativna korekcija indeksa obeležila je prošlu nedelju na Beogradskoj berzi, pa je tako indeks najlikvidnijih akcija Belex15 pao za malo više od tri procenta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.06.2008.

08:42

Default images

Indeks Belexline pao je nešto manje, za 2,37 odsto, navodi se u izveštaju Fime Fas o trgovini na srpskom tržištu kapitala između 26. i 30. maja.

Na Beogradskoj berzi rast ukupnog prometa protekle nedelje veći od 268 odsto bio je rezultat blok transakcija, naročito poslednjeg dana trgovine, kada je ostvareno više od 53 odsto ukupnog sedmičnog prometa.

Podsticaj prometu dala je blok transakcija akcijama aranđelovačke kompanije Knjaz Miloš u vrednosti od 2,219 milijardi dinara. Tom prilikom vlasnike je promenilo čak 114.986 akcija, odnosno gotovo 32 odsto ukupnog broja, po ceni do 19.300 dinara.

Veća vrednost dnevnog prometa dostignuta je i u sredu, 28. maja, zahvaljujući blok transakciji akcijama Univerzal banke u vrednosti 516,4 miliona dinara. Narednog dana predmet novih blok transakcija bile su akcije AIK banke i Montinvesta u ukupnoj vrednosti od 585,68 miliona dinara.

Za razliku od prethodno posmatranog perioda, učešće stranih investitora je blago palo i u proseku se kretalo oko 42 odsto sa nešto značajnijim prisustvom u kupovnim transakcijama.

AIK banka je ostvarenim nedeljnim prometom od 511,03 miliona dinara ponovo zaslužila epitet ubedljivo najtrgovanije sa 64.559 akcija koje su dobile nove vlasnike. Cena akcija AIK banke kretala se od 7.804 do 8.024 dinara, koliko je dostignuto poslednjeg radnog dana prethodne nedelje.

U grupi najtrgovanijih našao se i zemunski Navip sa prometom nešto većim od 78 miliona dinara i nedeljnim rastom cene od čak 42,86 odsto, što ga čini i najvećim dobitnikom protekle sedmice.

Među dobitnicima sa kontinuiranog metoda trgovine našle su se i akcije Progresa sa rastom nešto većim od pet odsto i Vina župe sa tri i po procenta.

Najveći pad cene na nedeljnom nivou zabeležili su Banini, 14 procenata, Dunav osiguranje, nešto više od 11 odsto, i Zorka farma, gotovo 11 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: