Azotara ulaže osam miliona evra

HIP Azotara iz Pančeva završiće do kraja 2009. godine rekonstrukciju više pogona, a ulaganja u ovoj godini su u vrednosti od oko osam miliona evra.

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2008.

09:48

Default images

Generalni direktor te fabrike Simon Kasiš je rekao da još nije rešen problem neujednačene proizvodnje, što je posledica nestabilne cene gasa, ali da je osnovni cilj kompanije održivi razvoj.

"Zbog toga će do 2009. biti završene rekonstrukcije više pogona, a ove godine ulaganja će biti vredna više od osam miliona evra, iako se kompanija obavezala na ulaganje u vrednosti od 3,65 miliona evra", rekao je on.

Novac je već opredeljen za modernizaciju pogona za proizvodnju krečnog amonijum-nitrata i pogona za proizvodnju uree.

Kasiš je rekao da je Azotara povećala kapacitet proizvodnje amonijaka, a započela je i proizvodnju tečnog azotnog đubriva, koje će u celini biti namenjeno izvozu.

Na temeljima porušenog pogona za proizvodnju NPK đubriva za nekoliko meseci trebalo bi da bude završena rekonstrukcija pogona za proizvodnju visokokvalitetnih kompleksnih mineralnih đubriva obogaćenih korisnim mikroelementima.

"Do polovine 2009. godine u potpunosti ćemo završiti rekonstrukcije pogona, upravo zbog budućeg ekološkog unapređenja svih postrojenja ili, čak, potpunog eliminisanja emisije azotnih oksida", istakao je Kašis.

Prema njegovim rečima, ako bi HIP Azotara ove godine radila neprekidno deset meseci, postigao bi se najveći obim proizvodnje u poslednjih deset godina, što bi imalo veliki značaj i za trgovinski bilans Srbije, jer bi na taj način bio smanjen uvoz mineralnih đubriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: