Jelašić: Zacrtano teško ostvarivo

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da je malo verovatno da će u 2009. biti ostvarena bazna inflacija između dva i pet odsto, kako je zacrtano.

Izvor: Ekonomist

Ponedeljak, 19.05.2008.

13:06

Default images

"Sada nam treba stabilna vlada koja će smanjiti javnu potrošnju, nastaviti strukturne reforme u ekonomiji, sklopiti novi aranžman sa MMF-om, ubrzati postupke stečajeva u preduzećima za koja je izvesno da neće imati kupca", rekao je Jelašić magazinu Ekonomist.

"Na taj način vlada bi doprinela i boljem kreditnom rejtingu zemlje, što bi smanjilo i kamatne marže koje plaćamo", istakao je guverner NBS.

On je ocenio da je potpuno nerealno da u Srbiji, gde se skoro četvrtina budžeta koristi za isplatu penzija, neko kaže " mi ćemo povećati penzije", makar i u predizbornoj kampanji, tim pre što niko ne podržava drugi stub penzionog sistema - obavezno privatno penzijsko osiguranje, i što treći stub - dobrovoljno penzijsko osiguranje, niko ne populariše.

Prema Jelašićevom mišljenju, predizborna kampanja je direktno uticala na makroekonomiju. "Procene pred izbore bile su da će blok za Evropu i SRS imati približno isti broj glasova i tih dana je povećana tražnja za devizama, što je dovelo do porasta kursa evra", ukazao je on.

Jelašić je rekao da je NBS bila nešto aktivnija na tržištu i u sedmici uoči izbora prodala 38 miliona evra, jer se u relativno kratkom periodu kurs povećao sa 79,7 na blizu 84 dinara za evro.

"Sad je kurs ponovo niži, a novac su izgubili najviše oni koji nisu na vreme planirali, nisu se osiguravali od deviznog rizika. To se najčešće dešava monopolistima", objasnio je on.

"Kad im, na primer, zatreba za neku robu 10 miliona evra, njih ne interesuje previše koliko će dinara biti potrebno, jer će tim monopolistima krajnji kupac njihove robe nadoknaditi štetu, odnosno na njega će prebaciti gubitak", rekao je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: