Rast jedinica investicionih fondova

Investicione jedinice fondova na srpskom tržištu živnule su u prethodnoj sedmici kao rezultat pozitivnih dešavanja na Beogradskoj berzi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2008.

09:23

Default images

Svi investicioni fondovi su protekle nedelje zabeležili rast vrednosti jedinica, istakao je analitičar Fokus investa (Focus), Društva za upravljanje investicionim fondovima, Milan Glišić i dodao da su pri tome osetniji rast imale investicione jedinice fondova, koji su najveći deo portfelja koncentrisali upravo u najlikvidnije akcije na srpskom tržištu kapitala.

"U protekloj sedmici u investicione fondove je uplaćeno gotovo dva miliona evra, a njihova imovina je porasla za oko 3,9 miliona čemu je, pored uplata, doprineo i rast vrednosti portfelja fondova", naveo je Glišić.

U fokusu investitora tokom prošle nedelje bile su najlikvidnije akcije na Beogradskoj berzi i među najtraženijim su bile hartije AIK banke, Energoprojekt holdinga, Soja proteina, Agrobanke, Univerzal banke i Metals banke.

Taj talas optimizma u narednom periodu mogao bi da se prelije i na trgovinu manje likvidnim akcijama, čiji su emitenti u prethodnoj godini ostvarili izuzetne rezultate poslovanja i koje karakteriše izuzetan uzlazni poslovni trend, smatra analitičar Fokus investa.

Koliki je uticaj političkih dešavanja na trgovinu na Beogradskoj berzi, najbolje su pokazale poslednje dve nedelje, u toku kojih je indeks Belex15 varirao između 1.564,41 i 1.888,17 indeksnih poena, odnosno u rasponu većem od 20 procenata, a Belexline između 2.777,13
i 3.196,40 poena, u rasponu od 15 odsto.

Tako izražene fluktuacije prvenstveno su posledica održavanja prevremenih parlamentarnih izbora, rekao je Glišić.

Sa približavanjem dana izbora, promet i indeksi na Berzi počeli su da rastu, naveo je Glišić i podsetio da je u petak, 9. maja, poslednjeg radnog dana pred izbore, Belex15 skočio 4,44 odsto uz promet od 9,5 miliona evra. U berzanskom žargonu moglo bi se reći da su se određeni investitori, koji su tog dana bili na strani tražnje, "kladili" na pozitivan ishod izbora, dodao je analitičar Fokusa.

U ponedeljak, 12. maja, nakon saopštavanja prvih prognoza rezultata izbora, koje je većina investitora protumačila kao izbor nastavka evropskih integracija, Belex15 beleži istorijski najveći dnevni skok od 12,93 odsto uz znatan promet od 10,2 miliona evra.

Prenaglašena reakcija, kako je ocenio Glišić, na rezultate izbora korigovana je već narednog dana, u utorak. 13. maja, padom indeksa za 4,16 odsto uz još veći promet od 10,8 miliona evra.

Preostala tri radna dana prethodne nedelje obeležilo je smirivanje indeksa i prometa, koji je varirao između 2,5 i tri miliona evra, što je, kako je rekao Glišić, i dalje znatno iznad dnevnog prometa u prethodnim mesecima, koje je karakterisala politička neizvesnost u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: