Fima:Pozitivan signal investitorima

Na nedeljnom nivou indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao je u protekloj sedmici 8,7 a opšti Belexline osam procenata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2008.

08:41

Default images

Trenutak optimizma zavladao je Beogradskom berzom početkom prethodne nedelje i pozitivan signal, koji je investitorima dao ishod parlamentarnih izbora, uticao je da u ponedeljak, 12. maja, berzanski indeksi Belex15 i Belexline ubeleže rekordan rast od 12,93 odnosno 10,37 odsto, ističe se u nedeljnom izveštaju Fime FAS.

Na berzama u regionu u nedelji između 12. i 16. maja ubedljivo najveći sedmični rast od pet procenata ostvario je zagrebački Crobex, dok su sarajevski BIFX i banjalučki FIRS zabeležili rast od nešto više od tri odnosno gotovo četiri procenta.

U posmatranom periodu negativnu korekciju imali su ljubljanski SBI20, koji je pao za 0,14 odsto, makedonski MBI10 sa padom od četvrt procenta i podgorički MOSTE, koji je završio u minusu od 0,13 odsto, navodi se u Fiminom izveštaju o poslovanju na Beogradskoj i berzama u regionu u prošloj sedmici.

Ukupna vrednost realizovanog prometa Beogradske berze prethodne nedelje bila je 2,45 milijardi dinara, odnosno 29,6 miliona evra, što predstavlja rast na sedmičnom nivou od nešto više od 29 odsto.

Najveće dnevne vrednosti prometa beležene su tokom prva dva dana prošle nedelje kao rezultat dve blok transakcije akcijama niške AIK banke. Naime, u ponedeljak, 12. maja, u blok transakciji vlasnike je promenilo 47.235 akcija te banke po ceni od 8.000 dinara, odnosno u ukupnoj vrednosti od 377,88 miliona.

Već narednog dana, u još jednoj blok transakciji, nove vlasnike je dobilo 50 hiljada akcija AIK banke po ceni od 8.707 dinara za hartiju.

Ukupan broj transakcija na Beogradskoj berzi protekle nedelje dostigao je 4.593 , što je gotovo 60 odsto više nego sedmicu pre. Trgovalo se sa 258 emisija akcija od kojih je rast cene zabeležilo 98, pad 50, dok je kod 110 cena bila nepromenjena.

Učešće stranih investitora je blago poraslo na, u proseku, nepunih 25 procenata, uz nešto veće prisustvo u kupovnim transakcijama, istakla je Fimin analitičar Tijana Cvetković.

Po ko zna koji put zaredom ubedljivo se najviše trgovalo akcijama AIK banke i obavljeno je ukupno 450 transakcija. Osim za nišku banku, investitori su bili i više nego zainteresovani i za akcije Univerzal banke i Metals banke.

Na kontinuiranom metodu trgovine u kategoriju dobitnika svrstale su se akcije Univerzal holdinga, sa nedeljnim rastom od 57 odsto, Jubmes banke sa 27 i Čačanske banke sa 26,6 odsto.

S druge strane, najveći pad cene u posmatranom periodu imali su građevinsko preduzeće Napred, gotovo 23 odsto, Zorka Pharma, nešto više od devet procenata, i još jedan građevinar, "Ratko Mitrović", od šest i po procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: