Delegacija Fijata posetila Sombor

Predstavnici Fijata obišli su pogone fabrike „Zastava specijalni automobili" u Somboru, dok ministar Bubalo kaže da je posao sa Fijatom u potpunosti marketinški trik.

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.05.2008.

08:24

Default images

Delegacija je u fabriku došla kako bi zajedno sa Ministarstvom za ekonomiju pronašla mogućnost da i somborska fabrika bude deo velike Fijatove porodice u Srbiji.

Somborska fabrika specijalnih vozila proizvodi višenamenska vozila "skala poli" i "florida poli", kao i specijalne "florida" automobile - pekarska vozila, sanitet i pogrebna vozila.

Fabrika je osnovana 1969. godine i u njoj se nekad proizvodilo poznato Zastavino kombi vozilo.

Kapacitet fabrike je deset hiljada vozila godišnje, a sa manjim ulaganjima ta brojka može biti povećana na 30 hiljada. U fabrici je zaposleno 250 ljudi.

Većinski vlasnik somborske fabrike je kragujevačka Grupa Zastava, a Agencija za privatizaciju je do sada pokušala tri puta da proda somborsku fabriku, ali zainteresovanih kupaca nije bilo.

Bubalo: Posao sa Fijatom marketinški trik

Ministar trgovine i usluga Srbije Predrag Bubalo kaže da je posao kragujevačke Zastave sa italijanskim Fijatom "u potpunosti" marketinški trik.

"Imam vrlo pozitivan stav prema svemu što podrazumeva rešavanje sudbine Zastave, jer ne bi ni bilo uslova za to da u mom mandatu ministra privrede nisu potpisana tri ugovora", rekao je on i dodao da se prvi odnosio na rešavanje starih dugova od 42 miliona evra, da je drugi ugovor podrazumevao kupovinu najsavremenije linije za montažu vozila vredne 15 miliona evra, a da je treći bio ugovor o proizvodnoj kooperaciji, kojim je predviđena montaža sedam hiljada "punta" samo u prvoj godini.

Bubalo je naveo da je ranije smanjenem broja radnika sa 29 hiljada na tri hiljade i i privatizovacijim 26 zavisnih preduzeća "stvorena je jedna
zdrava kompanija bez dugova, spremna za pronalazak strateškog partnera".

"I nakon svega toga, sada dolazi do nedavno viđene 'hiperprodukcije' memoranduma sa Fijatom, dva su već potpisana, a sutra će verovatno
biti ugovoren jedan i izmedju Fijata i komunalnih vlasti, koje će se obavezati da će im besplatno odvoziti smeće", rekao je srpski ministar trgovine i usluga. Pritom, kako je istakao, u zvaničnom saopštenju italijanskog Fijata piše - ako bude-biće.

"Ipak, da ne ispadne da sam maliciozan, jer zaista nisam nimalo, moram da ponovim da se radujem svakom pozitivnom pomaku u vezi sa Zastavom, jer je to nastavak onoga što sam ja radio i opet ću nastaviti posle 11. maja", rekao je Bubalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: