Blaga korekcija indeksa Belex15

Belex 15, koji je treći uzastopni dan u padu, danas je izgubio samo skromnih 0,17 odsto, dok je opšti Belexline prešao u "zeleno" sa rastom od tek 0,1 odsto.

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2008.

15:53

Default images

Promet je vredeo 746,55 miliona dinara ili 8,98 miliona evra, a najviše je tome doprinela blok transakcija akcijama Univerzal banke [UNBN] u vrednosti 567,8 miliona, a vlasnike je promenilo 23.659 hartija po ceni od 24 hiljade dinara za akciju.

Učešće stranih investitora palo je na oko 16 odsto u ukupnoj i trgovini akcijama, a toliko je bilo i kod kupovine i kod prodaje akcija.

Najveći rast u kontinuiranoj trgovini ubeležio je Planum [PLNM], od gotovo 20 odsto, na 3.790 dinara, uz skroman promet. Simpo [SMPO] je dobio na vrednosti 5,6 odsto, a neznatno više od pet procenata poskupela je akcija gornjomilanovačkog Metalca [MTLC]. Osetniji rast, od nepunih pet odnosno četiri i po odsto, ubeležili su Jubmes banka [JMBN] i Ikarbus [IKRB].

Gubitnike je predvodila Čačanska banka [CCNB] sa padom od šest procenta, a sledile su sve akcije sa A Listinga Beogradske berze i Univerzal banka [UNBN]. Tigru [TIGR] je cena pala četiri i po odsto, a akcijom pirotskog gumara trgovalo se za nepun milion i po dinara. Procenat manje izgubio je na vrednosti Energoprojekt [ENHL], a promet se približio 12 miliona dinara.

I treća akcija sa A Listinga - Soja proteina [SJPT], bila je u padu, mada nešto skromnijem od druge dve, od nepunih procenat i po. Trgovina hartijom bečejskog prerađivača soje vredela je 7,66 miliona dinara.

Gledano prema prometu, prednjačile su banke - novosadska Metals [MTBN] sa 39,3 miliona dinara, niška AIK [AIKB] sa 31,6 miliona i beogradska Agrobanka [AGBN] sa 21,8 miliona.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najveći promet ostvaren je akcijama Vetfarma [VETF], od 2,75 miliona dinara. Ta hartija je menjala vlasnika po ceni od 50 hiljada dinara, nešto više od četiri procenta višoj nego dan ranije.

Postizborni rezultati neće uzdrmati tržište kapitala

Finansijsko tržište Srbije posle predstojećih parlamentarnih izbora treba da se stabilizuje, uz jačanje investicione aktivnosti, ocenio je danas portfolio menadžer investicionog fonda "Fima invest" Vladimir Pavlović. On je naveo da je za investitore najgora neizvesnost i iščekivanje i da će posle izbora, bez obzira koja politička opcija pobedi, Srbija dobiti stabilnu vladu, a investitori će na osnovu njenog stava moći da planiraju dugoročna ulaganja

"U trenutne cene akcija na berzi već je ugrađen scenario po kom bi pobedila opcija koja je za sporije integracije sa Evropskom unijom, što se vidi i po padu berzanskih indeksa. Takva situacija bila je i u periodu pred proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i nakon raspisivanja parlamentarnih izbora, ali ne znam ni za jednu berzu koja se nije oproavila", kaže Pavlović.

Investicioni fond "Fima invest" je za godinu dana, koliko postoji, zabeležio pad vrednosti investicione jedinice od 12 odsto. To se može smatrati uspehom, jer je u istom periodu indikator najlikvidnijih srpskih preduzeća koje se kotiraju na Beogradskoj berzi - BELEX15 - izgubio 50 odsto vlastite vrednosti, naglasio je Pavlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: