Fima osniva zatvoreni fond

Portfolio menadžer Vladimir Pavlović najavio je da će Fima invest osnovati zatvoreni investicioni fond, prvi tog tipa u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2008.

12:33

Default images

Zahtev za izadavanje dozvole za rad novog fonda koji će se zvati Fima South-Eastern activist, društvo za upravljanje Fima invest predaće Komisiji za hartije od vrednosti u toku ove sedmice, a do kraja juna taj fond bi trebao da počne da investira na berzi.

Fokus ulaganja zatvorenog fonda biće mala i srednja preduzeća, tržišne kapitalizacije od 10 do 50 miliona evra, koja su već pokazala svoju vrednost i potencijal, kaže Pavlović. On navodi da se potreba za osnivanjem zatvorenog fonda ogleda u velikom broju investitora koji su zainteresovani za stabilna ulaganja na duži rok.

"Radeći sa otvorenim fondom Fima proaktiv, već smo napravili kontakte sa preduzećima koja ostvaruju sjajne poslovne rezultate i odlične profite, ali njihov menadžment do sada nije imao sluha za ulagače. To su preduzeća u koja ćemo ulagati i računamo da ćemo na rok od dve do pet godina ostvariti dobre prinose, jer su čak i u prethodnom periodu ta preduzeća gotovo udvostručavala svoje profite" objašnjava Vladimir Pavlović. Đorđe Jovanović savetnik za strane ulagače u Fima investu navodi da je već kontaktirao sa fondovima iz Evrope, Amerike i Dubaija koji su zainteresovani da putem zatvoreng fonda ulažu duguročno u mala i srednja preduzeća na srpskom i delimično na inostranom tržištu.

"Bez obzira na trenutnu situaciju, tržište u Sribji ima velikih potencijala i investitorima će biti teško da ga zaobiđu kad su u pitanju ulaganja. Taj potencijal možda je najviše vidljiv u činjenici da je investitore najviše zanimalo kako mogu da ulažu u Srbiju, a da ih nije mučilo pitanje vezano za političku situaciju", kaže Jovanović.

Fima proakiv (ProActive) izrastao je u najveći fond na srpskom tržištu prema veličini raspoloživog kapitala. Ukupna vrednost devet aktivnih investicionih fonodva je oko 40 miliona evra, dok je vrednost fonda Fima proaktiv veća od deset miliona, što čini oko 25 odsto tržišnog učešča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: