Ugovor sa Fijatom do kraja juna

Ugovor o strateškom partnerstvu Zastave i Fijata biće potpisan najkasnije do kraja juna, a danas je potpisan Memorandum o saradnji Fijata i grada Kragujevca

Izvor: B92

Utorak, 06.05.2008.

08:41

Default images

Predstavnici Fijata i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović potpisali su danas u Kragujevcu Memorandum o saradnji, koji predviđa da ta italijanska kompanija bude oslobođena plaćanja lokalnih poreza i taksi u narednih 10 godina.

Memorandumom je predviđeno da Kragujevac besplatno ustupi Fijatu zemljište za proširenje proizvodnih pogona i da Kragujevac dobije status slobodne carinske zone.

Potpredsednik Fijata Alfredo Altavila najavio je da će italijanska kompanija u Srbiji početi proizvodnju dva nova modela koji će se prodavati u celom svetu. "To znači da Fijat ima apsolutno poverenje da su automobili proizvedeni u Zastavi istog kvaliteta kao sva Fijatova vozila u
svetu", kazao je on.

Altavila je ocenio da je sporazum sa Zastavom jedan od najbitnijih projekata u globalnoj strategiji Fijata.

On je najavio je da će Fijat u Zastavu uložiti najmanje 700 miliona evra i da će prvi Fijatov automobil u Zastavi na osnovu novog sporazuma biti proizveden 2009. godine. "Taj prvi automobil prema našoj odluci biće poklonjen jednoj socijalno ugroženoj porodici", rekao je Atavila.

Altavila je kazao da politika ne može da utiče na biznis, da je današnji sporazum početak velikog posla i da će u Srbiju zahvaljujući sporazumu doći i veliki broj Fijatovih kooperanata u proizvodnji delova. Srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će delegacija Fijata sutra posetiti Zastavinu fabriku dostavnih vozila "pik-ap" (pick up) u Somboru kako bi razmotrili mogućnosti za proizvodnju u tom pogonu.

Dinkić je ranije danas sa predstavnicima sindikata potpisao protokol o isplati otpremnina i zaostalih zarada u svim preduzećima Grupe Zastava.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući saradnji Ministarstva ekonomije i Fijata, radnici koji dobrovoljno napuste Zastavu dobiće otpremnine od 300 evra po godini radnog staža, a radnicima koji odustanu od tužbi i zahteva za kamate na zaostale zarade za period od 1997. do 2001. godine, biće izplaćen dug.

Procenjuje se da osnovni dug prema radnicima Zastave iznosi 10 miliona evra, a kako je naveo ministar, dug će biti isplaćen u četiri rate od čega bi prva rata otpremnina trebalo da bude isplaćena 20. maja.

Radnici će dobijati i 30 odsto dividende od državnog udela u Zastavi, dodao je Dinkić.

Endru Rajt: Dolazak Fijata "veoma pozitivan"

"Dolazak Fijata u kragujevačku Zastavu je veoma pozitivna vest, jer je reč o 'ozbiljnom igraču, jednom od najvećih u Evropi'", kaže analitičar britanske konsultantske firme "CSM Vorldvajd" za automobilsku industriju Endru Rajt.

Moguće je, dodao je on, da će Fijat iskoristiti investiciju u Srbiji da lansira neki jeftini model automobila. Fijatu je, kaže Rajt, potreban novi pogon u istočnoj Evropi, jer nastoji da smanji troškove proizvodnje, pošto se većina njegovih vozila i dalje pravi u Italiji, jednoj od zemalja u kojima su troškovi proizvodnje automobila najveći.

Među prednostima Srbije koje su, kako je rekao, najverovatnije opredelile Fijat da investitra, Rajt je naveo jeftiniju radnu snagu, ali i niže druge troškove, kao što su oni za zgrade i zemljište.

"Ako hoćete da povučete paralele, možete da pogledate primer rumunskog proizvođača automobila 'Dačija'", rekao je Rajt i podsetio da je Dačija danas jedan od najuspešnijih delova Renoove imperije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: