Gas skuplji 20 odsto

Vlada Srbije dala je saglasnost da Srbijagas poveća cenu gasa sa 18,96 na 22,85 dinara po kubnom metru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

14:52

Default images

Kubni metar prirodnog gasa preko daljinskog sistema grejanja od sutra će biti plaćan čak 20,52 odsto više.

Srbijagas podseća u saopštenju da je ta kompanija zatražila korekciju cene ovog energenta još u februaru zbog toga što je njegova nabavna cena na svetskom tržištu već od 1. januara porasla za oko 30 procenata.

Zbog poskupljenja na svetskom tržištu Srbijagas je od početka godine na svaki kubiku gasa isporučenom toplanama gubila 1,5 dinar. Dosadašnja cena prirodnog gasa za daljinske sisteme grejanja nije menjana od maja prošle godine, kada je gas u Srbiji pojeftinio za sedam procenata.

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane neće tražiti promenu cene grejanja u Beogradu zbog poskupljenja gasa koji se isporučuje toplanama za 20 odsto. U tom preduzeću kazali su da je cena grejanja u Beogradu poslednji put korigovana 1. februara 2007. godine, na 43,8 dinara po kvadratnom metru.

Prema podacima sa sajta, Beogradske elektrane greju oko 260 hiljada stanova i osam hiljada objekata poslovnog prostora ukupne površine veće od 18,9 miliona kvadrata. Za proizvodnju toplotne energije Beogradske elektrane koriste najviše prirodni gas - 83 odsto, zatim mazut - 16 odsto, a samo jedan odsto ugalj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: