Pooštravanje monetarne politke

Narodna banka od sredine aprila uvodi nove mere sa ciljem da se poveća dinarske štednja i stabilizuje devizno tržište.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

12:23

Default images

Centralna banka od 14. aprila ukida obavezni depozit banaka na dinarske plasmane, dok će depozit na kredite u stranoj valuti biti povećan na 30 odsto. Banke će od 17. aprila imati obavezu i da 10 odsto obaveznih rezervi obračunaju i drže u dinarima.

Guverner Radovan Jelašić precizirao je da će prilikom plasmana stanovništvu, za zaduživanje u dinarima, biti ukinuta obaveza polaganja gotovinskog depozita od 20 odsto. Prilikom zaduživanjau stranoj valuti, obavezni depozit umesto dosadašnjih 20 iznositi 30 odsto, pri čemu tretman hipotekarnih kredita i kreditnih kartica ostaje isti.

Banke u Srbiji će od 17. maja imati i obavezu da 10 odsto obračunate obavezne devizne rezerve izdvoje i drže u dinarima, dok će obračunski period za obaveznu rezervu banaka biti pomeren za sedam dana: na 18. tekućeg, do 17. narednog meseca.

Kamata na obaveznu rezervu, obračunavaće se i plaćati u valuti u kojoj se vrši izdvajanje obavezne rezerve.

Od 1. maja ove godine, biće ukinut i minimalni limit za plaćanje sredstava na depozitne viškove, koji je iznosio 30 miliona dinara, a kamata će se plaćati narednog dana (umesto 8. za prethodni mesec).

Nove mere NBS trebalo bi da dovedu do povećanja dinarskog udela bilansne sume bankarskog sektora, čiji se efekat procenjuje na oko 28 milijardi dinara, vaće atraktivnosti dinarske štednje, rasta devizne ponude i stabilizacije deviznog tržišta, objasino je Jelašić

Referentna kamatna stopa ostaje ista

Monetarni odbor Narodne banke Srbije zadržao je danas referentnu kamatnu stopu na 14,5 odsto, saopštila je centralna banka.

Poslednja promena referentne kamatne stope bila je 13. marta, kada je kamata povećana za tri procenta poena sa 11,5 na 14,5 odsto, zbog rasta inflatornih očekivanja i pogoršanja makroekonomskog stanja.

NBS kao referentnu kamatu koristi kamatnu stopu na dvonedeljne repo operacije. U repo operacijama NBS prodaje hartije od vrednosti uz obavezu da ih u određenom roku otkupi uz kamatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: