BIP zatvara pogone u Čačku

Novi vlasnik BIP-a odlučio da obustavi rad u pogonima za flaširanje piva i proizvodnju sokova u Čačku, zbog nerentabilnosti.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2008.

11:17

Default images

Novi vlasnici Beogradske industrije piva (BIP), konzorcijum koji čine litvanska firma "Alita" i švedska industrija piva "Junajtid nordik beveridžis" (United Nordic Baverages), nameravaju da poslovni prostor tih pogona pretvore u distributivni centar BIP-a za područje zapadne i jugozapadne Srbije i da ga kasnije prodaju, čime će biti prekinuta tradicija pivarstva u Čačku duža od jednog i po veka.

Punjenje pivskih boca u Čačku obustavljeno je krajem 2007. godine, dok je proizvodnja kvasa okončana prošle nedelje, kada je počeo prevoz opreme za Beograd.

Pogon za flaširanje piva zapošljavao je 89 radnika, od kojih su do sada zbrinuta 54 u okviru socijalnog programa, uz otpremnine u iznosu od 150 do 200 evra po godini radnog staža.

Ostali radnici nisu prihvatili ponudu da postanu tehnološkli višak, pa je njihova sudbina neizvesna.

Oni će, kako je saopštio Dejan Vukićević, rukovodilac čačanskog pogona za flaširanje piva, najverovatnije raditi na poslovima distribucije, ali ne duže od oktobra.

Pivaru u Čačku osnovao je 1850. godine Ferdinand Kren iz Rume i u njoj je u drugoj polovini prošlog veka napravljena sladara i pokrenuta proizvodnja kvasa. Tadašnja pivara "Ovčar" je pripojena BIP-u 1967. godine, kada je u njoj prestala proizvodnja piva i instalirana je linija za punjenje, za koju je pivo dovoženo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: