Telekom: Bruto dobit 19,3 mlrd. RSD

Telekom Srbije planira da u ovoj godini poveća bruto dobit za 50 odsto, na 19,3 milijardi dinara, kaću u toj kompaniji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2008.

09:08

Default images

Direktorka sektora za budžet i kontrolu u Telekomu Srbije Aleksandra Đorđević kaže da je poslovnom planu tog preduzeća predviđen ukupan prihod od 87,5 milijardi dinara u ovoj godini, odnosno rast prihoda od 13 odsto u odnosu na 2007.

Ukupni troškovi preduzeća u 2008. planirani su na nivou od 68,2 milijarde dinara, što je rast od četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Planirani prihod u fiksnoj telefoniji i internetu je 48,9 milijardi dinara, sa očekivanim rastom od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu, istakla je Đorđevićeva i dodala da bi sa planiranim uključenjem oko 110.000 novih korisnika u ovoj godini, broj korisnika fiksne telefonije trebalo da dostigne tri miliona korisnika.

Predviđen je i intenzivan razvoj interneta, pa se planira prodaja 190.000 novih ADSL priključaka i na taj način "Telekom Srbija" imao bi oko 330.000 korisnika ADSL-a na kraju godine, navela je ona.

U mobilnoj telefoniji planirano je uključenje novih 540.000 korisnika, a procentualno posmatrano, veći rast očekuje se u delu povećanja biznis korisnika. Prema njenim rečima, planirano je da na kraju godine "Telekom Srbije" dostigne 5,8 miliona korisnika mobilne telefonije.

Đorđevićeva je rekla da se u ovoj godini od mobilne telefonije očekuje prihod od 36,1 milijarde dinara i rast u narednoj godini veći od 20 odsto.

Ona je navela da u 2008. "Telekom" planira da investira u poslovnu aktivnost oko 25,5 milijardi dinara i da nisu predviđena dalja širenja u regionu, ali će, prema njenim rečima, svaka mogućnost, koja se pojavi u narednom periodu biti poslovno razmotrena.

Đorđevićeva je napomenula da su očekivana ulaganja u fiksnu mrežu 17,4 milijardi dinara. "I u 2008. godini nastavlja se implementacija najsavremenijih tehnoloških rešenja za mrežu sledeće generacije preko koje ćemo biti u mogućnosti da obezbedimo napredne korisničke servise".

Planirano je i uvođenje bežične telefonske mreže (CDMA) za zadovoljenje telekomunikacionih potreba, pre svega stanovništva u ruralnim područjima, koja će omogućiti istovremeni servis telefoniranja i pristup Internetu.

I u 2008. naglasak je na daljem razvoju širokopojasnog interneta i u fiksnoj i u mobilnoj telefoniji. "Telekom Srbija" planira puštanje IPTV usluge, koja će kroz telefonsku paricu, obezbediti pristup Internetu i televizijski priključak, kao i mogućnost kućnog videa. U ovoj godini planirana je i usluga satelitske distribucije TV i radio programa.

Prema njenim rečima, ulaganja su planirana kako bi se povećao broj korisnika, teritorijalna pokrivenosti signalom MTS, poboljšao kvalitet usluga, dalji razvoj mobilne GSM mreže uz prelazak na IP tehnologiju, kao i proširenje i unapređenje komercijalne 3G mreže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: